Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Kulttuuri: Aika on rahaa ja paljon aikaa on paljon rahaa!

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kulttuuri: Aika on rahaa ja paljon aikaa on paljon rahaa!

aiheena Kulttuuri
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 1524
 • 2 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Kulttuuriasiaa on hyvä lähestyä samalla 24 tunnin logiikalla, kuin edellisessä blogissa pohdimme yrittäjyyttä. Siinä missä ruuhkavuosiaan elävät säntäilevät autoillaan pitkin pääkaupunkiseutua, on kolme ihmisryhmää jotka eivät sitä tee. Nuoret, myöhemmässä keski-iässä olevat sekä seniorit. Paljon puhutaan näiden ikäryhmien tuomista haasteista, mutta lähestymistapa on väärä. Nämä ihmisryhmät ovat ehdottomasti voimavara ja mahdollisuus. Mitä terveempänä nämä ihmiset pysyvät sen suurempi mahdollisuus heissä on.

Edellisessä blogissa tuli todettua että, jos ihminen on satavuotiaasta elämästään 40 vuotta töissä, niin 60 vuotta hän ei ole. Kansantalouden kannalta ei totta vieköön ole yhdentekevää miten hän tämän 60 vuottaan käyttää. Syrjäytyykö, masentuuko, sairastuuko, purkaako turhautumistaan ilkivaltaan vai osallistuuko, kuluttaako, pysyy terveenä, onnellisena ja kaikin puolin aktiivisena tulevaisuuden toivona tai esikuvana nuoremmilleen. Luovuus, rohkeus, energia ja innovatiivisuus nuorilla ja luovuus, viisaus, elämänkokemus, aika ja raha vanhemmilla ovat kunnassa kuin kunnassa mahtavaa materiaalia menestyksen saavuttamiseen. Mutta tietenkin vain siinä tapauksessa, että kunta ymmärtää tämän ja pitää näistäkin kuntalaisistaan hyvää huolta.

Mikä siis mahdollistaa kaikille ikäryhmille virikettä ja pitkää ikää? Hyvän elämän eliksiiriksi nousee kulttuuri. Kuntamme tarvitsee kulttuuria ja paljon! Vuosiin en ole kuullut valittamista siitä, ettei meillä voi harrastaa liikuntaa, se puoli on jo jokseenkin hallussa, mutta kulttuuripuoli on kyllä retuperällä vahvanlaisesti. Jos ajatellaan, että terveydenhuoltomme on tulevaisuudessa nojattava enemmän ja enemmän ennaltaehkäisyyn, on käsittämätöntä ettei kulttuurin tuomia terveyshyötyjä huomioida meillä. Jo 15:n minuutin luonto- tai taide-elämys laskee stressihormonia merkittävästi joten kulttuuripläjäys silloin tällöin tekisi terää näille ympäriinsä säntäileville ruuhkavuosi-ihmisillekin.

Jos ihmisellä on aikaa, on koko kansakunnalle hyväksi, jos se käytetään mielekkäästi. Useimmat meistä eivät jaksa harrastaa liikuntaa kovin montaa tuntia päivässä, niin tärkeää kuin sekin on. Tarvitaan muitakin asioita mielekkääseen elämään. On hienoa jos voi nauttia elämästään harrastaen näyttelemistä, kuorolaulua, soittamista, kirjallisuutta tai kuvataiteita joko itse tehden tai muiden tuotoksista nauttien. Se lisää osallistumista sekä sitoutumista paikkakuntaan ja tästä, hyvät ihmiset, tästä, kiinnostuu jo elinkeinoelämäkin. Jos yritys investoi suuresti paikkakuntaan, se totisesti haluaa varmistua, että ihmiset pysyvät siellä! Elämäkseen, mutta myös mahdollisimman moneksi tunniksi hereillä olostaan, eivätkä vie eurojaan muihin kuntiin jossa on enemmän elämää tarjolla.

Halutessamme myös suurempia yrityksiä paikkakunnalle tämä kuvio olisi syytä sisäistää, sillä yritykset ymmärtävät monesti päättäjiä paremmin, että kunnassa ei ole hyvä olla vain työikäisiä, perheellisiä ihmisiä. Investointitaakka koulujen ja päiväkotien myötä on valtava ja siinä voi jäädä elinkeinoelämän odottama kunnan monipuolinen kehittäminen infran ja muun yritykselle tärkeän osalta lapsipuolen asemaan jos kaikki liikenevä raha ohjataan koulujen ja päiväkotien rakentamiseen . Lisäksi yritykset haluavat, että työntekijät voivat harrastaa luovuutta ja innovatiivisuutta lisääviä asioita, kuten kulttuuria, kotinurkillaan. Tämä on todistettu monissa tutkimuksissa.

Pienten lasten vanhempia luulisi myös kiinnostavan näiden muiden ikäryhmien tyytyväisyys paikkakuntaan, sillä heidän rahoitustaan tarvitaan koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja neuvolapalveluiden turvaamiseen. Iäkkäämmillä ihmisillä ei ole enää tarvetta päiväkotiin eikä vielä hoivakotiinkaan ja mitä paremmin nämä ihmiset voivat, sitä lyhyemmäksi jää aika kun hoivaa tarvitaankaan. Pelkkää tuloa verojen ja kuluttamisen myötä! Satsaus kulttuuriin ei siis ole missään nimessä pelkkä kulu vaan investointi, jolla turvaamme mahdollisimman laajan veropohjan lakisääteisten palveluiden tuottamiseen.

Tulevaisuudessa kulttuurin saralle on rakentuva paljolti yrityksiä ja työpaikkoja. On hyvä varmistaa nuortemme mahdollisuudet myös tältä osin. Moni löytää mieluisasta harrastuksesta itselleen ammatin. Kun nuori on kulttuuritalossa soittamassa tai harjoittelemassa näytelmää, tai nauttimassa niistä katsomon puolella, on hän pois kaduilta ja riski syrjäytyä pienenee. Ja se jos mikä on säästöä.

Meidän on määrä kuluttaa jotta talous kasvaa, mutta kukaan ei voi katsoa kovin montaa telkkaria tai ajaa useita autoja yhtä aikaa, joten kuluttakaamme palveluihin. Tämä on osa yhteiskunnassa meneillään olevaa rakennemuutosta. Aika on rahaa ja se vuorokauden 24 tuntia täytyy laittaa poikimaan mahdollisimman tuottavasti.

Mitä se kokonaisuus siis on? Mitä se politiikka on? Se on ihmisen elämää 24/7!

0
Merkit: politiikka

Kommentit

 • Vieras
  Vesa-Pekka Sainio (ehdolla nro 88 ;)) tiistai, 16 lokakuu 2012

  Toivottavasti Kirkkonummen pääkirjaston tulevan laajennuksen yhteydessä rakennetaan samalla ns. kulttuurisali, jossa voitaisiin järjestää konsertteja ja muita esityksiä. Emme välttämättä tarvitse erillistä, rakennuskustannuksiltaan miljoonissa euroissa olevaa kulttuuritaloa. Jo nyt pääkirjastossa järjestetään kaikenkarvaisia kulttuuritapahtumia, miksi ei panostettaisi niihin lisää, kun uutta tilaakin on tulossa?

 • Vieras
  Vieras tiistai, 16 lokakuu 2012

  Kyse ei ole pelkistä esiintymistiloista. Kulttuuria ei synny ilman harjoitustiloja. Kukaan ei soita ensimmäistäkään biisiä harjoittelematta, oli kyse metallista tai klassisesta. Yhdelle teatterille (Masalan nuorisoteatteri) on kohtalainen harjoitustila, mutta kolmelle muulle ei.

  Siksi Espoossa Tapiolan kulttuurikeskuksessa kirjasto vie vain pienen osan: Suurin osa on erilaisia harjoitus -ja opetustiloja, estraadin (salien) lisäksi. Samasta syystä ajatus yhdistetystä urheilu- ja kulttuuritalosta on kuolleena syntynyt.

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0365 sekunnissa.