Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kotikunta

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2113
 • 3 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Kuntaliitoskeskustelut ovat kuumenemassa. Se on ymmärrettävää, mutta miten lie ajankohtaista, sillä maan hallituksen ajamat kuntaliitosperusteet ovat jo vanhentuneet. Ne ovat vanhentuneet siksi, että metropolialueen kuntaliitoksilla oli tarkoitus ratkaista Helsingin asunto-ongelmat, mutta koska suurliitosta Helsingin ja kehyskuntien kanssa ei synny, muiden kuntien liitokset eivät asiaa muuta suuntaan tai toiseen.

Finlandia-talon seminaarissa metropolialueen valtuutetuille oli kolme ladya maan poliittisen vallan huipulta kertomassa näistä Suomen kilpailukykyä uhkaavista asioista. Krista Kiuru kertoi, että emme kilpaile täällä kuntien kesken, vaan liitoksella ajetaan Suomen kilpailukyvyn parantamista verrattuna muiden maiden metropoleihin. Siksi tulevina vuosina tarvitsemme metropolialueelle 300 000 ihmistä. Tämä tapahtuu pääosin maahanmuuton kautta. Tulijoille tarvitaan edullista asumista metropolialueella.

Tämä on vain osa ongelmaa. Toinen osa on se, että maahanmuuttajien palkat ovat pääsääntöisesti vain 60% kantaväestön palkoista. Ihmiset muuttavat Helsinkiin elämänsä siinä vaiheessa, jolloin varallisuutta ei ole vielä kerääntynyt, ja kun sitä alkaa kerääntyä, he muuttavat kehyskuntiin rahamasseineen. On ymmärrettävää, että maamme pääkaupunki kokee osansa tukalaksi koettaessaan ylläpitää kilpailukykyään muiden maiden metropolien rinnalla. Suuri kuntaliitos poistaisi nämä haasteet.

Mekin elämme täällä Kirkkonummella metropolialueen menestyksestä riippuvaisina. Meidän palveluidemme rahoittajat, eli kuntalaiset, työskentelevät pääsääntöisesti Helsingissä ja Espoossa. Jos pääkaupunkiseudun yrityksillä menee huonosti, se näkyy heti meidänkin lompakossamme. Ja jos maailman metropolien yrityksillä menee huonosti, se näkyy heti maailmantaloudessa.

Nyt kuitenkin on niin, että suurliitosta ei tule. Helsinki ja Espoo pysyvät erillään. Kahden puutarhakaupungin, Kirkkonummen ja Espoon, liitos ei muuta maailmaa miksikään. Eikä se muuta Espoonkaan elämää. Mutta muuttaako se meidän kirkkonummelaisten elämän?

On tutkittua tietoa siitä, että kuntaliitoksissa äänestysprosentit alenevat. Meillä kuntavaaleissa uurnilla kävi vähän reilut puolet väestöstä. Jos se siitä liitosten myötä alenee, ei voida puhua enää lähidemokratiasta.

Onko realismia odottaa, että toisen alueen edustaja ymmärtäisi toisen alueen asukkaan ongelmat? Kunnilla on nykyisin niin paljon tehtäviä, että poliitikoilla on haastetta ottaa haltuun pienempienkin alueiden asukkaiden tarpeet. Jos minä istuisin suurkunnan valtuustossa, en usko että pystyisin oman alueen ongelmien lisäksi omaksumaan enää vaikkapa Espoon Lähderannan asukkaiden ongelmia.

Lähidemokratia tarkoittaa, että päättäjä on lähellä kuntalaista. Kuinka monta edustajaa Kirkkonummella voisi realistisesti olla suurkunnanvaltuustossa? Espoo on nyt jo niin suuri, että sen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja paneutuu kuntansa asioihin päätyönään. Mitäs jos seuraava varapuheenjohtaja ei niin teekään? Tämä johtaa siihen, että entistä harvempi alueensa asioista kiinnostunut voi ylipäänsä osallistua päätöksentekoon. Lähidemokratia kurjistuu entisestään.

On tahoja, jotka moittivat, että kuntaliitospäätöksissä on liikaa tunnetta mukana. Suomalaiselle koti on tunne ja kotipaikka yhtä kuin koti. En halua, että kotipaikkani muuttuu asuinpaikaksi. Siksi olenkin valmis suuresti vaivaa näkemään, että taloudelliset haasteet, jotka nyt ovat kaikkialla Euroopassa edessä, eivät tee meistä ihmisiä, jotka mielellään menevät sieltä mistä aita on matalin.

Minulle lause "meidän on talouttamme ajatellen keskitettävä palvelumme suuriin yksiköihin ja siksi suuntamme olkoon itä", tarkoittaa juuri sitä. Käännän takkini vasta kun viimeinenkin kivi palveluiden turvaamiseksi on käännetty, mutta vielä ei ole alettu edes lapiolla kaivaa.

Tunteen voimalla sitä on kotia ennenkin puolustettu. Koti, uskonto ja isänmaa tarkoittaa suomalaiselle juuri sitä. Tämän kansallisen arvon puolustamiseen on valtiovarainministeriön budjetissa vuodelle 2013 varattu n. 2876 miljoonaa euroa. Olisi perin outoa, että mitä lähemmäksi päätettävä asia kansaa tulee, sitä tunteettomammaksi kävisi päätöksenteko.

On myös tahoja jotka näkevät, että rikas sulhanen olisi oiva naimakauppa. Mutta jos sulhanen rikkauksistaan huolimatta ei kykene hellyyteen, muuttuu morsio pian kivierämaaksi ja alkaa nalkuttaa. Nalkutus vie puolisoita vain kauemmaksi toisiaan. Ero ei tässä liitossa ole mahdollisuus, avioehto varmistaa että rikkaampi ei menetä mitään mutta köyhempi menettää ainakin vapautensa päättää yhteisistä asioista.

Jos me emme voi olla se rikkaampi joka tahdin määrää, niin minusta sinkkuna on hyvä olla.

0
Merkit: Kuntauudistus

Kommentit

 • Vieras
  Tero Strand torstai, 09 touko 2013

  Erittäin hyvä ja asiallinen kirjoitus. Ihan kuin omia ajatuksiani olisi lukenut.

 • Vieras
  Vljo "Ville" Savolainen perjantai, 10 touko 2013

  Terolle, eikös Kirkkonummen SDP:n haihattele Inkoon kanssa liittymistä? Ollaanko Ari Harisesta tekemässä Länsi-Uudenmaan suurta SDP-diktaattoria Kirkkonummen veronmaksajien kustannuksella? Itse en näe kyseiselle operaatiolle mitään muuta järkevää selitystä.

 • Vieras
  AnniS perjantai, 10 touko 2013

  JÄnnittävää seurata, mihin päädytään. Kiitos Tiinalle pohdiskelevasta kirjoituksesta jossa faktoja mukana. Minusta oli todella ikävää, että muutama vuosi sitten niin puusilmäisesti päätettiin että Kirkkonummi pysyy itsenäisenä. Asiaa olisi voinut keskustellen pyörittää paljon laajemmin ja katse kauas kiinnittyneenä. Itse suuntautuisin länteen ja rakentaisin luonnonvaroihin ja siihen liittyviin elinkeinoihin pohjautuvaa meri-luonto-kuntaa. Biotalous moninen ulottuvuuksineen on tulevaisuutta.
  Lähidemokratiaa toteuteaan miljoonakaupungeissakin - kyse on siitä, miten asiat organisoidaan ja millaiset demokratiakeinot otetaan käyttöön - ei siitä, kuinka iso tai pieni kunta on.

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0355 sekunnissa.