Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Kommunreformen, tusentals arbetsplatser i fara!

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kommunreformen, tusentals arbetsplatser i fara!

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2183
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Utredningsmännen för metropolförvaltningen har gett sina förslag. Mest sannolikt blir det fyra städer och de minsta kommunerna försvinner. Motståndet mot reformen har varit kraftigt bland politiker, men hos vanliga kommuninvånare har reaktionerna inte varit särskilt starka. Många anser att det viktigaste är att den kommunla servicen fungerar bra, inte vad hemkommunen heter.

Det är överraskande att de kommunalt anställda varit helt tysta trots att deras arbetsgivare står inför radikala förändringar. I dag har metropolkommunerna mer än hundra tusen kvinnor och män på sina lönelistor. Enbart Helsingfors har närmare 40.000 anställda, Esbo nästan 15.000.

En av de vikitigaste målsättningarna med hela kommunreformen är att effektivera verksamheten. Större enheter ger möjlighet till rationaliseringar och ekonomiska besparingar. Jag tippar att tusentals arbetstagare hos nuvarande kommuner i framtiden är tvungna att arbeta annorstädes. Den planerade femårsgarantin för personens nuvarande arbetsplats ger dock tid för att söka nya anställningar, men stora förändringar är ofrånkomliga.

Omstrukturering av arbetsplatserna kan på många sätt förbättra det nuvarande systemet. Konkurrensen om arbetskraft inom vissa sektorer - t.ex. dagvårdspersonal - har förorsakat osund lönetävling kommunerna emellan och ökat kommunernas löneutgifter. När det totala antalet anställda för serviceproduktionen minskar kan inkompetenta arbetstagare ersättas med behöriga. Personalen utan behörig skolning står inför ett tydligt hot. I huvudstadsregionens kommuner finns verksamheter där mer hälften av de anställda inte har examen.

Med tanke på betjäningen på svenska öppnas nya möjligheter. Anställda med förmågan att betjäna på svenska kan koncentreras till områden där behovet är störst.

Även lönepolitiken kommer att förorsaka utmaningar. T.ex. Kyrkslätt och Grankulla har allmänt sätt haft lägre lönenivå jämfört med deras blivande moderstad Esbo. Personalens förmåner utöver löner skiljer sig betydligt mellan dessa kommuner.

Som ordförande i Kyrkslätts kommunsstyrelses personalsektion har jag förundrat mig över hur lite personalgrupper och fackföreningar har förberett sig för de radikala förändringar som är på kommande. Tror man att hela kommunreformen är en bubbla som spricker och allt löper snart igen som tidigare. Det är farliga önsketankar! Det är klokt att förbereda sig för samarbetsförhandlingar

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras keskiviikko, 17 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0366 sekunnissa.