Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Kokkila, kokoomus ja Kirkkonummi

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kokkila, kokoomus ja Kirkkonummi

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 3209
 • 4 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Helsingin Sanomat kirjoitti viime lauantaina: "EK:n hallituksen puheenjohtajaksi nouseva vuorineuvos Ilpo Kokkila on kokoomuksen iso rahoittaja." Rakennusyrityksen omistaja Kokkila on yksi Suomen rikkaimpia ihmisiä. Joitakin vuosia sitten hän osti Kemira yhtiön henkilöstön noin 100 hehtaarin laajuisen lomanviettoalueen Porkkalan niemen länsirannalla Rysshamnenissa.

Alue on ainutlaatuisen upea. Lusikkamainen lahti työntyy syvälle jyrkkien kallioiden lomaan. Ympärillä kohoavat alueen korkeimpiin kuuluvat kalliot, joilta avautuu häkellyttävän kaunis maisema aina Inkoon Bågaskäriin asti. Alueen ollessa Kemiran omistuksessa tavallisella kansalaisella oli oivat mahdollisuudet ulkoilla ja liikkua Rysshamnenin ympäristössä.

Uusi omistaja aloitti alueen kavoittamisen uudelleen. Vajaan kymmenen Kemiran pienen lomamökin sijaan ryhdyttiin suunnittelemaan huomattavasti suurempia rakennuksia. Kun kaavaehdotus aikanaan valmistui juuri komeimmille kallioalueille oli osoitettu merkittävää rakentamista. Uudet rakennuspaikat sulkevat alueen upeimmat näköalakalliot ulkoilijoilta, mikäli jätetyt valitukset eivät kaada kaavaa.

Rysshamnenin kaavoituksen edetessä olen yrittänyt puhua järkeä kirkkonummelaisille kunnallispoliitikoille. Älkää ihmeessä viekö tavallisilta kansalaisilta tätä viimeistä vapaata upeaa kallioaluetta Porkkalan rannoilla. Kokoomuspolitikoilta on aina tullut nopea täystyrmäys. Heidän mukaan Rysshamnen on oiva ja mitä kaunein paikka vauraan väen kesäasunnoille. Lauantain Helsingin Sanomat selvitti minulle miksi Rysshamnenin puolesta ei ollut mitään tehtävissä.

Ei ole mikään suuri suomalainen salaisuus, että rakennusyritykset ja alan pääomia pyörittelevät toimijat hakevat tukea hankkeilleen ohjaamalla rahaa poliitikoille, jotka käyttävät kaavoitusvaltaa monopolina. Kirkkonummellakin on aina silloin tällöin kuiskuteltu kuinka eräät puolueet ja loikkivat kallioilla rakennusyritysten juoksupoikana. Ehkä nämä ovat aivan vääriä uskomuksia! Asiaan saataisiin selvä rehellinen vastaus kun kaavoitus- ja maapeliä harrastavien yritysten tulisi julkistaa tukensa poliitikoille.

Olen ollut mukana aika monta vuotta kirkkonummelaisessa kunnallispolitiikassa, mutta vain kerran rakennusyritys on yrittänyt lahjoa minua. Tämä tapahtui monia vuosia sitten joten rikos on jo vanhentunut. Me kirkkonummelaiset päättäjät olimme tärkeällä strategiaristeilyllä. Joukossamme oli oman kunnan poliitikko, joka ansaitsi leipänsä Eke-yhtiön palveluksessa. Illan kääntyessä kohti yötä Eken agentti jakoi povensa kätköistä meille avokätisesti lippusia, joilla saattoi hakea baarista drinkkejä. Olisi mukava tietää millaisilla lippusilla ja lappusilla Kirkkonummea on rakennettu vuosien saatossa.

Ei ihme, että moni suomalainen jää kotiin kunnallisvaalipäivänä.

0

Kommentit

 • Vieras
  Esko Mörkkönen torstai, 15 marraskuu 2012

  Tuli näistä Kirkkonummen asuinalueista mieleen, että ompa melkoisia eroja asukkaiden tuloissa. On näitä merenrantojen miljonäärejä ja sitten vuokrakerrostalokeskittymissä asuvia pienituloisia. No joo, sama ilmiö muutenkin tässä maassa, mutta tuntuu siltä että Kirkkonummella erityisen räikeästi nämä näkyvät.

 • Vieras
  AB sunnuntai, 18 marraskuu 2012

  Pekka Poutaselta rohkea ja kirkkonummelaisittain kaivattu puheenvuoro. Kiitos.

 • Vieras
  Maija Lounamaa tiistai, 27 marraskuu 2012

  Hyvin on kiteytetty yleisemminkin maanomistajakaavoitukseen liittyviä keskeisiä ongelmia Toimin itse rakennusalalla - tosin siinä määrin väpätöisissä tehtävissä, että mihinkään isojen poikien peleihin ei kukaan ole vaivautunut mukaan pyytelemään.
  Sen verran kuitenkin olen suunnittelu- ja tömaakokouksissa istunut, käytännössä kaikkien pääkaupunkiseudulla toimivien rakennuttajien rakennushankkeissa, että pelin henki alalla on täysin selvillä. Rakennusliikkeiden ainoa intressi on voiton maksimointi ja mitään yleishyödyllisiä rakennuttajia ei tänä päivänä ole.
  Mitään en minäkään voi todistaa, mutta kaiken kokemukseni ja asiantuntemukseni pohjalta arvioiden sen verran kummallisia ja väkisin väännettyjä kaavoituksen kiemuroita koko ajan tapahtuu, että ei voi muuta kuin ihmetellä mitä siellä taustalla oikein piilee.
  Avoimepia aikoja odotellessa ...

 • Vieras
  Kari Vikanti perjantai, 18 lokakuu 2013

  Onnittelut!
  Helsingin hallinto-oikeus kaatoi kaavan niin kuin pitääkin!Espoossa oli Antinmäen kaava jossa oli pääosa rakennusoikeudesta osoitettu yleiskaavassa määritellyn AO-alueen ulkopuolelle maa- ja metsätaluosalueelle. Puolisentoista vuotta sitten Helsingin hallinto-oikeuden päätös, jonka korkein hallinto-oikeus espoon valituksesta huolimatta jätti viime syksynä ennalleen, aloitti perustelunsa "yksityiskohtaisessa esityksessä eduskunnalle valtioneuvosto.." eli kysessä oli ja on ennakkopäätös joka määrittää nyt ja tulevaisuudessa yleiskaavan ja kaavan suhteen.
  Tässä lainaus HHO:n päätöksestä:
  Hallituksen esityksessä rakennuslainsäädännön uudistamiseksi (HE 101/1998 vp)
  lausutaan yksityiskohtaisissa perusteluissa 54 §:n 1 momentissa säädetyn yleispiirteisten
  kaavojen ohjausvaikutuksen osalta seuraavaa: "Ohjeena oleminen tarkoittaa asemakaavaa
  laadittaessa sitä, että yleispiirteisissä kaavoissa tehdyt maankäytölliset ratkaisut on
  otettava asemakaavan laatimisen perustaksi ja niissä tehdyistä maankäyttöä koskevista
  perusratkaisuista voidaan poiketa vain rajoitetusti. Asemakaavalla kuitenkin tarkennetaan
  yleispiirteisissä kaavoissa tehtyjä ratkaisuja."
  Tämä päätös tulee siis mullistamaan maankäytön käytöstavat ja sitä suosittelen ahkerasti käytettäväksi kaavavalitusten perusteluna.
  Erittäin valoisaa tulevaisuutta tähyillen: Kari Vikanti, Espoo

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0363 sekunnissa.