Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kohtuus

aiheena Vuodatuksia
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2774
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Yhtenä aurinkoisena iltana tässä kuluneella viikolla poistin böömiläisen tilaihmeen takapenkit ja lastasin koko takaluukun täyteen Munkinmäen jäteasemalle menevää tavaraa. Naapurin Jussi toi vähälle käytölle jääneen kuntolaitteen lastiin mukaan. Hannele taas toisesta naapurista vei kasastani kierrätykseen menossa olleen pöydän ja toi sekajätelastiin joskus toimineen sähkölaitteen ja remontissa puretun tiskipöydän kannen. Oma jätekasani koostui puusta, muovista, metallista, parista entisestä imurista, halvalla ostetusta porakoneesta ja parista maalipurkin lopusta. Eli lasti oli viimeisen päälle sekajätettä.

Kiitos nerokkaan tsekkiläisen suunnittelun hyvistä sisätiloistaan huolimatta autoni näyttää sopivan pieneltä, joten selvisin 14 euron maksulla. Kohtuullista ja osasin osottaa juuri tätä hintaa.

Samoihin aikoihin paikalle tuli oman lastinsa kanssa vanhempi herra Transitilla, jonka perässä oli tavallinen autoperäkärry täynnä entisiä huonekaluja ja muuta vastaavaa tavaraa. Munkinmäessä palvelua hoitava kaveri kierteli vähän aikaa lastia ja ilmoitti peräkärryllisen hinnaksi 81 euroa. Herra oli todella hämmästynyt kovasta hinnasta. Kun siinä lastiemme purkamisen ohella kirkkonummelaisella alkuperäiskielellä asiaa pohdimme, totesimme yhteistuumin hinnan kohtuuttomaksi.

En ole tähän asti ymmärtänyt, miksi joku on heittänyt lasten kanssa usein käyttämämme retki- ja lenkkitien varteen entisen sohvan, tv:n ja muita huonossa hapessa olevia huonekaluja. En myöskään ole käsittänyt, miksi joku on tuonut entisiä huonekaluja Jorvaksen aseman tuntumaan. Olen myös paheksunut isoilla puutarha- ym. jätteillä pikaisesti täyttyviä taloyhtiön jäteastioita. Nyt olen alkanut vähän ymmärtää ja katua paheksumistani.

Hämmennykseni vielä lisääntyi, kun palasin kotiin Munkinmäen reissulta ja purin paluukuomaa eli ostamiani multasäkkejä autosta. Siihen tuli uusi naapurimme. He muuttivat Kirkkonummelle Ruotsin puolelta. Tekevät remonttia parhaillaan ja siksi kyselivätkin, missä on lähin jätteiden vastaanottopiste. Kerroin ja kävin läpi kokemukseni valaisemana myös tämän metropolialueen yhteisen palvelun hintoja. Naapuri hämmästyi: "Ai,se maksaa. Kyllä ne meillä Ruotsissakin kokeilivat maksuja, mutta ihmiset alkoivat kipata jätteitä minne sattui, ja siksi siellä päädyttiin maksuttomuuteen."

Munkinmäki, Ämmässuo ja muut vastaanottopisteet toimivat kuin pankki tai Ikea. Asiakas kokoaa jätteen, kuljettaa sen, purkaa lastin ja vielä maksaa tästä kaikesta. Pankissa taas vanhaan hyvään aikaa vietiin laskukasa virkailijalle, hän hoiti ne, eikä perinyt palvelumaksuja. Nyt meidät on opetettu tekemään kaikki itse ja vielä maksamme siitä. Ihan niinkuin tekniikan kehittyessä toimintamallien kehitys olisi kulkenut taaksepäin.

Jäte on iso bussiness. Moni yhden elinkaarensa loppupäähän tullut esine on arvokasta raaka-ainetta tai energiaa ja valmis uuteen elinkaareen. Forssan seudulle jätteiden hyödyntämiseen liittyvä liiketoiminta on tuottanut noin 300 uutta työpaikkaa. Olisko tämä nykyisen jäykän lainsäädännön ja metropoli-HSY -mallin sijaan luotava ihan oikea kilpailu? Saisimme todennäköisesti paljon enemmän irti jätteistä. Ehkä kilpailun myötä saataisiin ihan tavallisten asukkaisen jätepalvelusta maksamia hintoja kohtuullisemmiksi.

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0358 sekunnissa.