Meillä ei ole koskaan ollut kovaa intoa ostaa joululahjoja. Lapsille ja lapsenlapselle on tietysti joitain ostettava. Nyt teemme kuitenkin poikkeuksen, ostamme itsellemme todella suuren joululahjan.

Olimme aivan tuore nuori pari runsaat kolme vuosikymmentä sitten kun ostimme ensimmäisen yhteisen vuoteen. Halpa se oli, muistaakseni 700 markkaa. Pohja oli lastulevystä, mutta jonkun vuoden käytön jälkeen tein siihen sellaisen rimapohjan, joita olin nähnyt rikkaampien ystävien luona hienommissa Vepsäläiseltä ostetuissa vuoteissa. Patja on jouduttu vaihtamaan muutaman kerran vuosien saatossa. Luullakseni vuoteemme on jo vuosikaudet ollut sellainen, että tänä päivänä kovin moni moderni ihminen ei suostuisi sellaisessa nukkumaan.

Sanotaan, että oma peti kullan kallis. Vaikka sänkymme on ollut aika askeettinen, aina mielellään sille on illan koittaessa heittäytynyt. Uni on yleensä maistunut hyvin ja aamulla olemme nousseet ylös levänneinä.

Olen jo muutaman kuukauden tutkistellut sänkyilmoituksia ja vaihtoehtoja löytyy. Halvimmillaan kahden maattavan saisi parilla sadalla eurolla ja jos oikein kunnolla haluaa sijoittaa rahaa saa menemään useamman tuhatlappusen. Joku kauppias ilmoittelee, että sänky on ihmisen tärkein sijoitus! Näinä talouden ankeina aikoina nukkuu varmasti paremmin jos on pannut rahansa sänkyyn eikä erilaisiin sijoituspapereihin.

Sängyn ostaminen ei nykyään tunnu olevan kovin yksinkertaista. Valveutunut ostaja ei kauppiaan mukaan suostu noin vain tekemään valintaa lehti-ilmoituksen tai postiluukusta tipahtaneet mainoslehtisen pohjalta, vaan tarvitaan erilaisia matemaattisia laskelmia jotta unelmasänky löytyy. Moottoreista kiinnostuneelle löytyy vuoteita, joissa nukkumisasento voidaan säätää napin painalluksella, on ihan kuin olisi sairaalassa. Hyvän unen takuuta kukaan kauppamies ei kuitenkaan tunnu antavan.

Mitä enemmän olen markkinamiesten julistuksiin perehtynyt sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut, että hyvästä unesta ei kannata maksaa. Hyvä uni tulee huokeassakin vuoteessa. Enemmänkin on kyse siitä mihin tottuu. Jos katselee museoissa esi-isiemme runsaan metrin pituisia lyhyitä vuoteita ei voi käsittää miten sellaisessa on voinut nukkua. Ennen todella nukuttiin käsittämättömässä kippurassa, mutta en usko että ihmiset tuolloin nukkuivat huonommin kuin nykyisin.

Sängyn ostoa suunnittelevalle tuo lohtua, että jos hankinta menee pahasti pieleen voi aina mennä unikouluun. Jos ostoksemme ei mene nappiin, ensi vuonna lapsille hyvä lahjavinkki voisi olla lahjakortti unikouluun.

Joka tapauksessa, kiitos kuluneesta vuoteesta joka pian tekee viimeisen palveluksen saunapuina.

Hyvää joulua kaikille.

Pekka Poutanen