Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Kaikki kansa kielikylpyyn Kirkkonummella

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Kaikki kansa kielikylpyyn Kirkkonummella

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 3215
 • 11 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Muutto Kirkkonummelle on vähentynyt rajusti kuluvan vuoden aikana. Tämä ja talouden alamäki on vienyt kunnan talouden syöksykierteeseen. Mikäli muutosta ei saada aikaan edessä voi olla pudotus kriisikuntien listalle.

Mihin kuntamme houkuttelevuus on hävinnyt? Miksi tänne ei muuteta entiseen malliin? Moottoritien valmistumisen arvioitiin tuovan kuntaan entistäkin voimakkaamman muuttovirran. Kävi päinvastoin, uusi nopea tie vie kirkkonummelaiset kätevästi Espoon ja Helsingin palvelujen äärelle. Oma keskustamme kuihtuu uhkaavasti.

Joku sanoo, että palvelumme eivät pärjää vertailussa alueen muiden kuntien kanssa, valitellaan päivähoidon tasoa, koulujen tiloja, virkamiesten joustamattomuutta ja ties mitä. Tosiasiassa palvelujemme taso on tähän asti ollut samalla hyvällä tasolla, jolla ne olivat rajun muuttovoiton vuosina. Lehtiä lukemalla saa kuvan, että naapurikuntien palvelujen laatu ei ole meitä paremmalla tolalla.

Ihmisten asumishalut ovat aina muuttuneet. Parin viime vuosikymmenen aikana onnellinen hyvinvoiva perhe halusi maalaismaiseen turvalliseen ympäristöön omakotitaloon kohtuullisen suurella tontilla. Tällaisen elinympäristön tarjosi Kirkkonummi ja muut kehyskunnat. Uuden sukupolven nuori perhe haluaa asua sosiaalisesti vilkkaammassa kaupunkiympäristössä, jos ei ole jotain eritystä houkutinta muuttaa toisenlaiseen ympäristöön. Jokin päivä sitten minulle kerrottiin, että Kirkkonummella olisi myynnissä liki 200 omakotitaloa eikä katsojia näytöissä runsaammin käy.

Jotain tarttis tehdä! Joku sanoo, että pitäisi kaavoittaa lisää maata asumiseen ja yrittäjille. Tämä ei auta, jos kukaan ei ole tulossa tänne. Kun taloutemme on oleellisesti pahemmassa jamassa kuin naapureilla meillä ei ole mahdollisuuksia nostaa palvelujen tasoa. Jo nyt lähipäiväkoteja suljetaan, asianmukaisiin koulukirjoihin ei ole varaa, kirjaston asiakkaat jäävät ilman syksyn uutuuskirjoja, sosiaalipalveluista nipistetään. Ainut turha lohtu on, että myös naapurit ovat pakotettuja palvelujen heikentämiseen.

Politiikan pöydissä keskustellaan innokkaasti miten Kirkkonummi saataisiin houkuttelevammaksi. Niissä pöydissä joissa minä olen istunut ei kovin uskottavia ehdotuksia ole noussut esille.

Kirkkonummi on vielä elävästi kaksikielinen kunta. Toreillamme ja turuillamme kuulee molempia kotimaisia kieliä. Kauppaliikkeissä, ravitsemuspaikoissa ja kunnan palvelupisteissä saa usein palvelua suomeksi ja ruotsiksi. Suomenkieliset kielikylvyissä pulikoineet nuoret puhuvat ihan mukavasti ruotsia.

Jospa tehtäisiin Kirkkonummesta maamme ensimmäinen kielikylpykunta. Me suomenkieliset, jotka osaamme jonkin verran ruotsia ryhtyisimme käyttämään toista kotimaista aina kun se on mahdollista - jopa keskenämme. Ikäluokkani ihminen on yleensä lukenut koulussa monia vuosia ruotsia. Taito on ruostunut kun sitä ei ole päässyt käyttämään. En usko niihin viime aikoina kielikeskustelussa esitettyihin väitteisiin, että suomalaiset olisivat kielellisesti niin lahjattomia, että meille kahden lisäkielen hyvä oppiminen olisi liian vaativa urakka.

Markkinoidaan Kirkkonummea kielikylpykehtona. Pääkaupunkiseudulla on kymmeniä tuhansia perheitä, joissa arvostetaan ruotsin kieltä. Lapset halutaan kielikylpyyn, mutta tunku on niin kova, että kaikki eivät pääse mukaan. Tuttavapiirissäni on perheitä, joissa harmitellaan, ettei luontevaa jatkoa kielikylvyssä olleílle lapsille.

Rakennetaan päivähoitomme ja koulumme niin, että molempien kieliryhmien lapset opiskelevat saman katon alla. En usko väitteisiin, että kaksikielisessä yksikössä suomi hukuttaisi ruotsin, jos opiskelu rakennetaan vastuullisesti ja tämä uhkakuva tiedostetaan alusta pitäen. Mikään ei estä rakentamasta yksiköitä niin, että yhden koulun oppilaiden enemmistö olisi ruotsinkielisiä. Kirkkonummella on myös suuri joukko opettajia, joilla on täydet valmiudet opettaa molemmilla kielillä.

Jos halua on, ei ole kovin vaikea luoda myös meille aikuisille eläviä kaksikielisiä
kohtaamispaikkoja

Pääkaupunkiseudun kunnista vain Kirkkonummi ja Sipoo voivat luoda toimivan kielikylpy-ympäristön niin lapsille kuin aikuisillekin. Tämä on harvinainen voimavara, joka kannattaa hyödyntää kun mietitään miten saisimme kotikuntamme houkuttelevammaksi koulutetuille, aktiivisille perheille eli hyville veronmaksajille.

0
Merkit: politiikka talous

Kommentit

 • Vieras
  Yrityskonsultti keskiviikko, 18 syyskuu 2013

  Pekka, sanoit "Joku sanoo, että pitäisi kaavoittaa lisää maata asumiseen ja yrittäjille. Tämä ei auta, jos kukaan ei ole tulossa tänne." Hienoa - ehkä havahtuminen on tapahtumassa.

  En voi kommentoida nimelläni työni takia. Juuri työni takia kuitenkin tiedän, että muut kunnat kilpailevat yrityksistä. Kirkkonummella eletään vanhan ajan tyyliin - alamaiset ovat hallintoa varten, ja hallinto vastaa jos niin laissa nimenomaan vaaditaan. Tuo vanha aika on heitetty yli laidan jo kauan sitten muualla.

  Kun yritys etsii paikkaa, mihin sijoittua ja kyselee asioista kunnasta, muualla tämä pannaan merkille, ja lähetetään elinkeinontoimenjohtaja neuvottelemaan, ja jos on riittävän kokoinen yritys, myös kunnanjohtaja lähtee mukaan. Selvitetään mitä yritys haluaa, ja mitä on muutettava, että yritys saadaan kuntaan. Sitten nämä henkilöt järjestävät asiat läpi kunnan hallinnon, jotta yritys tulee tyytyväisenä kuntaan. Usein tähän kuuluu kaavamuutosten teko.

  Työni puolesta olen tietoinen, että jopa maailmanluokan yrityksistä on otettu yhteyttä Kirkkonummen kuntaan, joka on aloittanut keskustelut puhumalla kaavoitusmaksuista ja suhtautunut yrityksen tarpeisiin lähinnä tyyliin "katsotaan nyt". Kun muualta sitten soitellaan perään ja halutaan järjestää asiat, on selvää, että meille ei ole ollut kuin rippeet tulijoista. Ne joille se kunnan sattumoisin Kantvikiin kaavoittama pienteollisuustontti on sopinut.

  Erityisen aktiivinen yritysten kanssa on tällä hetkellä Vihti. Sieltä soitellaan lähes viikoittain yrityksiin, ja kysytään asioiden etenemisestä ja kaavoituksen tarpeista. Kirkkonummen virkamiehet eivät muista vastata sähköpostiin, ja suhtautuminen kyselyihin on nihkeää. Kukaan ei ota omistajuutta yritysten houkuttelussa.

  Moottoritien varteen olisi tulijoita, jos vain lähdettäisiin kehittämään riittävän suurta kokonaisuutta, jossa on yritysten tarvitsemat palvelut. Poliitikot - vihreät etunenässä - puhuvat taas asuinalueista, vaikka raha tulee paljon henkilökuntaa tuovista yrityksistä, siis kunnollisista toimistotiloista. Jos aluetta kehitettäisiin Innopolin ja sen ympäristön tyyliin, tulijoita todennäköisesti riittäisi. Alue ei nimittäin ole liian kaukana, mutta sen täytyy olla hyvin yritysten tarpeita palveleva ja yrityksille kustannustehokas. Yritysten palvelutarpeet muuten tietää yritysjohto - kannattaa kysyä suoraan eikä arvailla. Meillä pitäisi lähteä rohkeasti kehittämään todella suurta toimistorypästä, silloin se voi onnistuakin. Pienet toimistohotellit tai yksittäiset rakennukset eivät riitä.

  Yksittäiset yritykset jäävät yksin. Yritykset eivät toimi tyhjiössä, vaan etäisyys maksaa kun palvelut ja/tai asiakkaat puuttuvat. Osalle asiakkaat ovat jo kasvottomia, jolloin sijainti ei ole enää asiakkaista kiinni.

 • Vieras
  Perhe Kirkkonummella torstai, 19 syyskuu 2013

  Lapsiperheiden palvelut ovat heikentyneet ja perheet saavat tuntea nahoissaan kuinka kunta ja osa poliitikoista ei ymmärrä lapsiperheitä eikä heihin haluta panostaa. Perheet ei halua muuttaa tänne, täällä ei ole asukaspuistoja, avoimia päiväkoteja, pienet päiväkodit lopetetaan, kouluista kuulee pelkkää huonoa.
  Erinomainen idea olisi panostaa kielikylpyyn, mutta kuka siihen panostaa jos ei ole rahaa ostaa koulukirjoja ja oppilaat kärsii tilanpuutteesta jo nyt? Se, että joskus täällä oli asiat päivähoidossa hyvin ja kouluissa oli silloin kun täällä oli vähemmän asukkaita. Nyt tilanne on kriisissä. Lapsiperheet lukevat ja kyselevät, arvioivat tarkkaan mitä tekevät ja missä on parhaat koulut ja päiväkodit. Sellaisia ei ole kirkkonummella. Edelleen tämä olisi ihmisten unelmapaikka asua, moottoritie, luontoa ja junakin kulkee, erilaisia asumismuotoja tarjolla yllin kyllin. Ainoa asia mikä lapsiperheiltä puuttuu on palvelut.

 • Vieras
  Pekka Poutanen lauantai, 21 syyskuu 2013

  Muumimamma kirjoittaa Verkkonummen blogissaan hauskasti perheen muutosta Raaseporiin. Hän kirjoittaa:"En vahingossakaan väitä Espoota paikaksi, jossa lasten on hyvä kasvaa. Kyllä te kaikki sieltä Kirkkonummelle saapuneet lapsiperheet olette todellakin tehneet hyvän valinnan."
  Osaisiko joku sanoa pitääkö paikkansa, että erityisesti lapsiperheet muuttavat täältä pois. Ainakin
  täällä Jorvaksessa poismuuttajat tuntuvat olevan enemmän eläköityvien ryhmä. Täällä en ole kuullut
  päiviteltävän asukaspuistojen tai avointen päiväkotien puutetta. Onkohan olemassa jonkinlaisia
  galluppeja siitä kuinka tyytyväisiä tai tyytymättömiä kuntamme lapsiperheet ovat päivähoitoon ja kouluihin.
  Poutapekka


  Poutapekka

 • Vieras
  VK torstai, 10 lokakuu 2013

  Me muutimme Upinniemeen noin vuosi sitten juuri siksi, että alue on rauhallinen, lapsiystävällinen ja päiväkotikin löytyi asunnon tuntumasta. Kirkkonummen päivähoitoon liittyvä polittiikka näyttäisi kuitenkin olevan hieman hakoteillä. Esimerkiksi Upinniemen päiväkoti on taannut monelle lapselle hoitopaikan kodin läheltä, kävelymatkan päässä. Monessa perheessä toinen vanhemmista käy työssä julkisilla kulkuvälineillä. Upinniemen päiväkodin lakkauttaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että perheet joutuvat hankkimaan käyttöönsä toisen yksityisauton, jotta lapsen saa päiväkotiin Kantvikiin, Heikkilään tai ties minne. Kahden auton taloudessa asumisen kustannukset nousevat helposti Kirkkonummen keskustan ja Helsingin kantakaupungin tasolle. Muutto Kirkkonummen keskustan tuntumaan ei houkuta, sillä vuokrataso on vain parisen sataa euroa edullisempi kuin Helsingin keskustassa. On itsestään selvää, että Helsingin kantakaupungista muuttaneena valinta Kirkkonummen keskustan ja Helsingin kantakaupungin välillä päätyy jälkimmäisen eduksi. On myös meitä työssäkäyviä, jotka eivät halua ottaa isoa asuntolainaa, jos vuokralla asuminen miellyttävällä alueella tulee huomattavasti edullisemmaksi. Jos kuitenkin välttämättömiä palveluja, kuten päivähoitoa kodin tuntumasta karsitaan, eivätkä tilalle annetut vaihtoehdot (mm. Kantvik) houkuta, niin muuttoliike pois Kirkkonummelta on ymmärrettävää. kirkkonummen ongelmia ovat siis liian suuret vuokrat - Upinniemeä lukkunottamatta - virheellinen oletus, etteivät vuokralla asuvat tuo verotuloja Kirkkonummelle sekä lapsiperheille suunnattujen palveluiden karsiminen, joka kannustaa yksityisautoiluun. Pelkän kielikylvyn tarjoaminen ja luonnonläheisyys eivät ole riittäviä houkuttimia Kirkkonummelle. Kielikylpyä on tarjolla myös Helsingissä. Helsinkiin houkuttelee myös toimiva julkinen liikenne, mikä mahdollistaa elämän ilman autoilua.

 • Vieras
  Kirkkonummella syntynyt ja kasvanut (,mutta asuntojen liian korkeiden hintojen takia muualla muuttanut) torstai, 19 syyskuu 2013

  Hei!

  Ehdotuksessanne on mielikuvistusta, mutta mielestäni tällaiset luovatkaan ideat eivät muuta sitä tosiasiaa, että ihmiset ovat odottelevalla kannalla sen suhteen, mihin suuntaan Suomi on menossa. "Tavalliset" lapsiperheet eivät uskalla tehdä ratkaisuja suuntaan tai toiseen. Riskinotto ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

  Yksi merkittävä syy ihmisten haluttomuuteen muuttaa Kirkkonummelle on se, että asuntojen hinnat ovat liian korkealla. Niillä hinnoilla, mitä Kirkkonummen asunnoista pyydetään, saa kivan asunnon muualtakin. Usein vielä paljon paremman sellaisen. Siihen, kun lisätään se, että lainojen ehdot ovat tiukentuneet aika huimasti ja marginaalit nousseet, ei monella ole mitään toivoa muuttaa - ei edes houkuttelevaan kuntaan. Ei ole Kirkkonummi ainoa paikka, jossa asunnot eivät käy kaupan.

  Kannatan kuitenkin kielikylpymahdollisuuksien lisäämistä! Olen vain hieman epäilevällä kannalla sen suhteen, olisiko sillä juurikaan vaikutusta siihen ongelmaan, jonka ratkaisemiseksi sitä ehdotit. Ehkä niitä ihmisiä, jotka eivät ole hankkimassa omistusasuntoa, voisivat innostua Kirkkonummesta uudella tavalla. Luovuutta tällaiset hankalat tilanteet kuitenkin vaativat, joten itse ainakin toivon voivani lukea lisääkin uusista, kehittelemisenarvoisista ideoista!

  t. Uusista ideoista ilahtunut lukija

 • Vieras
  MM maanantai, 23 syyskuu 2013

  Muumimammapa täältä kommentoi, että kyllä suurin syy meidän muuttoomme oli paitsi kallistuneet tonttihinnat, myös palvelujen laatu juuri näissä kouluissa ja päiväkodeissa. Kirkkonummi on lasten sulatusuuni, päiväkodit ja koulut ammutaan täyteen mukuloita ja kaiken lisäksi suurin osa niistä on vielä homeessa. Luokka- ja ryhmäkoot ovat jatkuvassa kasvussa. Minulla on täällä Karjaalla kaksi lasta ala-asteella, toisen luokalla on 17 ja toisen luokalla 14 lasta, lisäksi uudistettu koulu avaa ovensa joulun jälkeen. Eikä täällä tarvi jonottaa terveyskeskukseenkaan, sieltä saa kuulkaa ihan aikoja samalle päivää, tämä oli minusta ihan hämmästyttävää! Eli vaikka Raasepori on talousvaikeuksissa, niin ei se näissä palveluissa näy. Sen mitä olen tutustunut, koulut ja päivähoito tuntuu olevan laadukasta ja niiden puitteet kunnossa. Kirkkonummelta ei jäänyt ikävä kuin ystäviä ja tietysti tätä verkkonummea, joka on ihan mainio nettilehti :)

 • Vieras
  MM maanantai, 23 syyskuu 2013

  Ja lisättäköön vielä, että tutustuttuani muutaman kk ajan espoolaiseen päivähoitoon, niin toki se siis häviää kirkkonummelaiselle viis-nolla. Että vaikkei hyvä niin kuitenkin parempi siellä, mutta aina vaan paranee kun tänne päin tullaan ;)

 • Vieras
  Viljo "Ville" Savolainen lauantai, 12 lokakuu 2013

  Kyllä Kirkkonummellakin saataisiin paljon aikaiseksi 21 veroprosentilla.

 • Vieras
  N.M keskiviikko, 30 lokakuu 2013

  Yksi asia on mielenkiintoinen.

  Saamieni tietojen mukaan Suomessa järjestetään kielikylpyjä suomenkielisille lapsille kymmenissä eri kunnissa, mutta vain Pietarsaaressa ruotsinkieliset lapset saavat suomenkielellä kylpyjä.

  Mistä tämä outo epäsuhta johtuu? Pitäisikö meidän olla huolestuneita ruotsinkielisten lasten ja nuorten suomenkielen oppimisesta?

 • Vieras
  nimetön tiistai, 01 huhtikuu 2014

  Koulutettuja ja hyviä perheellisiä veronmaksajiako vain Kirkkonummelle toivotaan. Syrjintää. Entä pienipalkkaiset, matalasti kouluttautuneet tai ei koulutusta ollenkaan ja perheettömät? Ei ole reilua, kaikkien pitäisi olla yhtä tervetulleita. Pienipalkkaisiakin tarvitaan. Kuka teille siivoaa? Muistakaa myös että huono-osaiset työllistävät teitä paremmin tienaavia. Jos ei olisi huono-osaisia niin ei olisi niin paljoa tarvetta korkeastikoulutetuille. Arvostakaa sitä. Siihen hyvinvointinne osaltaan perustuu. Huono-osaisten lapset ovat usein hoidossa ja koulu heidänkin on pakko käydä eli työllistävät opettajia.
  Sossun henkilöitä, lääkäreitä, lakimiehiä ja monia muitakin. Vähäosaiset ovat siis erittäin tarpeellisia hekin.
  t. syrjäytetty ja yhteiskunnasta pois kiusattu.

 • Vieras
  nimetön tiistai, 01 huhtikuu 2014

  Asunnot Kirkkonummella ovat nykyään kalliita normaalipalkkaisille, sen lisäksi pitkät ja kalliit työmatkat eli ei kannata muuttaa.

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.037 sekunnissa.