Jukolan Viesti on erinomainen tapahtuma monessa mielessä. Siellä on ihan oma tunnelmansa, sitä ei ole missään muualla. Tiivis yön kestävä jännitys ja oman juoksuvuoron odottelu. Siinä on sitä jotakin. Lisäksi tapahtumassa liikutaan umlpimetsässä ja ainakin minun selkäni ja jalkani on pehmeällä metsäpohjalla liikkuminen pitänyt kunnossa. Jukolan ja muunkin suunnistuksen yksi erinomaisuus on siinä, että siellä huiput, kuntoilijat ja me kaikki muutkin liikumme samoilla radoilla, samoissa maastoissa.

Oma suoritukseni oli tänä vuonna sellainen sisulla perille juttu. Piti varmistaa tulos joukkueelle, vakka monet rastit kiertäneen suunnistuskenkäni alkoivatkin irvistellä. Teki muuten gutaa varpaille. Kokeilkaa vaikka. Tämän vuoden Jukolaan päättyi Haisuleiden tarina. Haisuli oli vaimon antama nimi metsältä, mudaltaja  jalkahieltä tuoksuville elinkaarensa päättäneille jalkineille.

Tänä vuonna oli Jämsään saatu järjestettyä erinomainen tapahtuma. Huippuluokan kartat, upea vaihteleva maasto (ainakin pitkällä ankkuriosuudella) ja todella toimiva kilpailukeskus.

Olen paljon kierrellyt täkäläisiä metsiä, katsellut niitä sillä silmällä, etttä mihin maastoon saataisiin tänne Jukolan Viesti. Hyviä maastoja löytyy ja löytyy myös mahdollisia kilpailukeskuksia. Lynx on erinomainen seura, se on kasvattanut monia lajin huippuja. Myös kilpailujen järjestämisosaamista löytyy. Jukola on kuitenkin iso haaste, se vaatii noin 1600 vapaaehtoista pyörittämään tapahtumaa. Sellaisena se on koko Kirkkonummen juttu.

Mitä Jukola antaa. Se on iso tapahtuma ja tuo matkailutuloja. Ihan niinkuin tämän viikonlopun isot agilitykisat tai ne monet futis-, lätkä- tai taitoluistelutapahtumat. Kun käynnistin vuoden 2004 Jukolan vamistelut toisen pääjärjestäjäseuran puheenjohtajana, teimme analyysiä hyödyistä ja tuotoista. Yllätyimme. Tuolloin keskimäärinen kävijä jätti lähes yli 50 €. Ja pelkästään kilpailijoita oli tänä vuonnan16000, lisäksi yleisö siihen päälle. Teimme samanlaisen analyysin järjestämämme  vuoden 1998 Fin5 suunnistusviikon osalta. Siellä osallistujia oli lähes 5000 ja rahaa osallistuja käytti nykyrahaksi muunnettuna keskimäärin lähes 300 €. Tapahtumat tuovat tärkeää lisätuloa paikallisten yritysten kassaan. Siksi niitä pitää tukea ja suosia. Lisäksi hyvin organisoiduissa tapahtumissa on kiva olla vapaaehtoishommissa.

Täällä Jukola on muut suunnistustapahtumat ovat Lynxin juttu. Olen edelleen oman vanhan seurani jäsen, mutta lupasin Pekka Rehnille, että Lynxin talkoisiin tulen mielelläni mukaan.