Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Joka paljon lupaa, se vähän antaa

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Joka paljon lupaa, se vähän antaa

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 3335
 • 3 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Haapaniemen vaalisoidin on nyt siis alkanut ja siksi, koska katson olevani vahvasti osallinen tässä mielipahaa, turhaa huolta ja epätietoisuutta aiheuttaneessa Upinniemen koulun mahdolliseen jatkamiseen liittyvässä selvittelyssä, esitän tässä myös toisen näkemyksen, vaikka en yleensä lähde mukaan kokoomuksen harjoittamaan lehtipropagandaan.

Jokainen kouluun ja päiväkotiin liittyvä muutos tai sen uhka aiheuttaa kaikkia edellä kuvattuja tunteita vanhemmissa, sillä kaikki vanhemmat haluavat vain parasta lapsilleen. Samasta syystä vanhemmista tuntuu myös pahalta, kun kouluihin ja päiväkoteihin ei voida palkata sijaisia, iltapäiväkerhot loppuvat kesken kauden, välttämättömiä hankintoja, kuten siivous- ja hygieniatuotteet sekä oppikirjoja, ei voida hankkia, koulunkäyntiavustajia on liian vähän ja koulupsykologeilla ja –kuraattoreilla ei ole kaikille tarvitseville aikaa, sillä kunnanhallitus on osoittanut näille toimille aivan liian vähän rahaa. Vanhemmat eivät kuitenkaan elä kouluarkea samoin kuin lapset ja opettajat ja näin ollen he eivät ole yhtä tietoisia keskustan alueen koulujen tila-ahtaudesta, eikä toimialan talousvajeesta, joka on massiivinen ja vaikuttaa merkittävästi päivähoitoon ja kouluun.

Kaikki vanhemmat eivät myöskään tiedä, että Upinniemen koulun tilanteen kartoittaminen on nyt viime hetkellä ennen sen sulkemista nostettu keskusteluun siitä syystä, että keskustan alueen kipeästi tarvitsema uusi kouluhanke on jäissä ja minkäänlaista muuta tilapäistilaa ei ole olemassa. Tilanteeseen on ajauduttu mm. siksi, että iso osa päättäjistä ei ole halunnut tukea Vesitorninmäen tontin pakkolunastusta, sillä tontti ei ole kunnan omaa maata, ja jonka pakkolunastuksesta tulee pitkä ja mutkikas prosessi. Lisäksi monille on epäselvää, missä määrin tämä Vesitorninmäen tontille rakentaminen palvelee jonkun henkilökohtaisia intressejä. Jotenkin on mystistä, että yksi ja sama nimittää itsensä jokaisen rakennushankkeen ohjausryhmään, vaikkei ammattinsa tai koulutuksensa puolesta suuntaudu sinne päinkään. Voitaneen tulkita ainakin harrastuneisuuden olevan vahvaa.

Kuntalaisten on myös hyvä tietää, miten Veikko Vanhamäki kuvasi rehellisesti 12.3.2012 kunnanvaltuustossa Sjökullan oppimiskeskuksen asemakaavaa käsiteltäessä oravannahkakauppoja kokoomuksen ja RKP:n välillä myös tässä asiassa: "Sovittiin, että te saatte tuon koulun, jos me saamme tämän päiväkodin." Ja näinhän se on mennyt kunnassamme KD:n avustaessa valtapuolueita. Kun RKP sai Sjökullan, ovat he joutuneet taipumaan niin monelle mutkalle kokoomuksen määrätessä koko valtuustokauden ajan "sotakorvausten hinnan". Haapaniemi on härkäpäisesti suunnitellut rakentavansa keskustan koulun seurakunnan maille ja kun se ei ole onnistunut, niin hanke on kiukun voimasta jäätynyt, eikä muita tonttivaihtoehtoja ole etsitty. RKP:ta ei tunnetusti suomenkielisten koulujen asiat kiinnosta, eivätkä he juuri nyt ole saamassa muita "oravannahkakauppoja" ja näin ollen hekään eivät avusta tässä keskustan kouluhankkeessa. Oppositiosta on turha vikistä.

Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan (SVOL) enemmistö halusi saada selvityksen virkamiehiltä vielä ennen Upinniemen sulkemispäätöstä, millaisia koulupiirirajoihin liittyviä vaihtoehtoja olisi joilla helpottaa em. syistä aiheutunutta keskustan koulujen tilanahtautta. Toistan vielä, että tässä yhteydessä SVOL:ssa ei keskusteltu sanaakaan erikoisluokkien siirtämisestä Upinniemeen. On kuitenkin hyvä tietää, että kun Upinniemen koulu laitetaan kiinni, niin sen jälkeen se on ja pysyy kiinni. Vanha rakennus, jonka lämmöt lasketaan ja huoltotoimet lopetetaan, muumioituu niille sijoilleen. Silloin on turha enää puida, että se olisi tarvittu sittenkin varakouluksi. Siksi aikataulu oli näin nopea ja valmisteluaika jäi siten lyhyeksi. Tiedottaja on myös aina vastuussa itse laatimansa tiedotteen ymmärrettävyydestä.

Upinniemen koulun kohtalo ja koulupiirijakoasia on ollut ratkaistavissa jo ainakin kolmen vuoden ajan. Itse olen tuonut sitä toistuvasti esille niin valtuustossa kuin SVOL:ssa jo keväästä 2009 alkaen, enkä edelleenkään tiedä, miksi tilannetta tarkastellaan vasta nyt. Menneiden tai tulevien vaalien vuoksi kokoomus ei ole halunnut lähteä tähän aikaisemmin mukaan, vaikka n. 30 oppilaan koulun pyörittäminen on ollut epätaloudellista ja pedagogisesti huono ratkaisu jo vuosia. SVOL:ssa Upinniemen koulun kohtaloon oli viimeinen mahdollisuus puuttua nyt. Todellisuudessa tilanahtausketju ulottuu tätäkin pidemmälle; 1. vuottaan toiminnassa oleva Vuorenmäen koulu Veikkolassa pursuaa jo nyt, sillä Pohjois-Kirkkonummen ja keskustan koulupiirien rajoilla asuvat lapset on virkamiesten laskelmissa ajateltu kuuluvan jatkossa keskustan koulupiiriin, jotta Veikkolan koulut riittäisivät veikkolalaisille. Eli olemme jälleen lähtöruudussa.

Lautakunnassa tilanahtauteen liittyvät olettamukset eivät ole hataria, vaan SVOL:n jäsenet ovat tulleet todenneeksi omin silmin käytyään vierailemassa jokaisessa alueen koulussa ilmeisen tilanahtauden. Tämän lisäksi SVOL:n jäsenet ovat mukana jokaisen koulun johtokunnassa, joissa myös tilannetta päivitetään. Sen sijaan Haapaniemen oma kompetenssi koulujen ja päiväkotien toimintaan liittyen on todettu lukuisissa yhteyksissä varsin puutteelliseksi ja vinoutuneiksi ja se on suuri haitta päätöksenteossa ylintä valtaa käyttävän henkilön kohdalla. Mutta erityisen hellyttävää oli mm. lukea, miten Haapaniemi nosti nyt esiin huolen siitä, ettei Upinniemen koulu ei täytä nykyaikaiseen opettamisen kriteerejä. Miten arvellaan näiden kriteerien täyttyvän kunnan mahdottoman vanhoissa kyläkouluissa, joita edelleen toimii ympäri kuntaa ja niissä kouluissa, jotka ovat ihan tupaten täynnä lapsia? Siitä olen kuitenkin samaa mieltä, että jos Haapaniemi aikoo tehdä kaikkensa keskustan koulun rakentamisen eteen, niin intohimo on viimein oikeassa kohteessa, vaikka motiivit ja osoite edelleen arveluttavat.

0

Kommentit

 • Vieras
  Pikku-Myy perjantai, 16 maaliskuu 2012

  Luin ensi viikolla olevan SVOL:n esityslistan, jossa opetustoimenjohtaja edelleen esittää Upinniemen koulun lakkauttamista.

  Olkaa niin ystävällisiä ja ammattitaitoisia hyvät SVOL:n jäsenet, että palautatte jälleen kerran asian uudelleen käsiteltäväksi ja vaaditte kunnon selvitystä koulurajojen muuttamisesta opetustoimenjohtajalta. Esityksessään opetustoimen johtaja esitti pelkkiä noin arvioita esimerkiksi koulukuljetusmaksuista - ei sellaisilla perusteilla voi päätöksiä tehdä. Hänellä täytyy olla ammattitaitoa esittää tarkkoja lukemia. Ja Teillä SVOL:n jäsenet täytyy olla ammattitaitoa ja rohkeutta vaatia tarkempia ja uusia selvityksiä. Lisäksi hänen selvityksessä ei ole otettu huomioon uusia kaavoitettuja alueita ja niistä tulevaa oppilasmäärää.

  Kaikki vanhemmat jotka oli kyselyyn vastanneet olivat vastustaneet asiaa. Ottakaa huomioon, että nyt on kysytty ainoastaan musiikki- ja kielikylpyluokkien lasten vanhempien mielipidettä. Entä muut? Entä ne joiden lapset ovat tupaten täydessä Kantvikin koulussa? Entä ne lapset jotka muuttavat uudelle Sepänkangaksen alueelle? Entä he joiden lapset tulevat muutaman vuoden päästä käymään näitä kouluja? Ei kielikylpy- ja musiikkiluokilla ole ahdasta - eikä näitä luokkia pidä keskustan kouluista pois siirtääkään. Sehän on aivan järjetön asia - siitä näyttää koko kunta olevan yhtä mieltä.

  Voitaisiinko asiaa muuttaa niin, että Upinniemen koulu jatkaisi ja ainoastaan Kantvikin koulurajoja muutettaisiin? Eikö ole sama kuljetetaanko Sepänkankaan lapset keskustaan vai Upinniemeen? Tai no - ei se sama ole kun toiset koulut on täynnä ja toinen ei ;) Tällä ratkaisulla ei tosin ratkaista keskustan kouluongelmaa.

  Jossain kohtaa opetustoimenjohtaja ilmaisi, että Kantvikin kouluun saisi tehtyä lisää luokkia. Voiko tämä pitää paikkansa? Onko opiskelu sitten enää oppilaslähtöistä ja järkevää? Onko siellä tyhjiä oikeita luokkahuoneita? Näin ei taida olla.

  Näin pienenä kuntalaisena olen jo tajunnut mitä Haapaniemi ajaa ja mitä ei - hänen tekstinsä KS:ssä oli kyllä niin siiraappista luettavaa, että ei ainakaan tämä äiti paljon vakuuttunut, että hän lasten asioita ajaisi. Vesitorninmäen koulua hän tosiaan ajaa - tuskin lasten takia sitäkään.

  Toivottavasti siis hoidatte työtänne hyvin SVOL:ssa ja jaksatte pitää lasten puolta. Jos ei ollut järkeä opetustoimenjohtajan ehdotuksessa koskien musiikki- ja kielikylpyluokkia, ei ole myöskään järkeä sulkea Upinniemen koulua (Olet Pauliina Juntunen oikeassa siinä, että jos se nyt suljetaan, ei sitä enää uudelleen avata). Jatkukoot vaikka sellaisenaan millä nyt toimii, kyllä sinne ensi vuonna on halukkaita lapsia kun koko Sepänkankaan alueen talot (ne 101 tonttia) valmistuvat ja Kantvik pursuaa yli äyräiden. Vanhemmilla on tällöin vaihtoehtona täydet keskustan koulut tai Upinniemen koulu, jossa mukavasti tilaa. Enkä edes ota huomioon mahdollista tulevaa uutta koulua keskustaan - se ei varmasti tule valmistumaan nyt koulussa olevien perusopetusvuosien aikana - joten sitä on turha käsitellä.

  Tehtää siis rauhassa työtänne SVOL:ssa ja toivottavasti myös sovussa tämän vaikean asian kanssa, mutta älkää hyvät ihmiset tehkö hullua päätöstä sulkea jo olemassa oleva koulu. Voin vakuuttaa, että kyllä nämä sanat kiirivät yli kuntarajojen ja vaikuttaa siihen ketä kunnassa asuu tai muuttaa pois/ muuttaa tänne asumaan. Nyt olisi aika tehdä jotain täysille kouluille ja katsoa myös tulevaisuuteen kouluasioissa. Kukaan ei kiellä sitä etteikö myös uusi(a) kouluja tarvittaisiin - suunnitteluun on vain ryhdyttävä ja nopeasti. Sillä aikaa (eli niinä vuosina) voisi Upinniemen koulu palvelulla edes joitakin.

  Ennen kaikkea toivoisin, että päätökset mitkä tehdään tehtäisiin tiukkojen faktojen pohjalta. Ei huhupuheiden ja mielipiteiden perusteella. Esimerkkinä Upinniemen koulun kunnosta liikkuu huhuja ja faktoja. Näitä faktoja ei ilmeisesti Haapaniemikään ole lukenut vaan perustaa mielipiteensä huhupuheille. Niin ei voi/saa päätöksiä tehdä.

  ps. saisiko tämän tekstin jotenkin SVOL:n jäsenten luettavaksi?

 • Vieras
  Sepänkannas II sunnuntai, 18 maaliskuu 2012

  Kaikkien kannattaa käydä lukemassa kunnanhallituksen (ma 19.3.) SVOL:n (ke 21.3) esityslistat. Mielenkiintoista tekstiä kaiken kaikkiaan.

  Pikku-Myyn kommentissa 16.3. oli muutama kohta, joita haluan kommentoida Sepänkannaksen asukkaan näkökulmasta.


  1) "Esityksessään opetustoimen johtaja esitti pelkkiä noin arvioita esimerkiksi koulukuljetusmaksuista - ei sellaisilla perusteilla voi päätöksiä tehdä".

  Kaikissa hankkkeisssa lopulliset tarkat kustannukset tiedetään vasta kilpailutuksen, hankintasopimuksen, lopullisen toimituksen laajuuden ja viimekädessä laskutuksen jälkeen. Suunnitteluvaiheessa puhutaan nimenomaan _kustannusarviosta_.
  2) "selvityksessä ei ole otettu huomioon uusia kaavoitettuja alueita ja niistä tulevaa oppilasmäärää"

  Jos kirjottaja tarkoittaa tarkoittaa uusilla kaavoitetuilla alueilla Sepännasta, niin sanoisin, että Sepänkannas on kyllä huomioitu. Lainaus SVOL:in esityslistasta: "Nykyiset Heikkilän koulun oppilaat ... sekä Sepänkannaksen oppilaat, jotka nyt käyvät Kantvikin koulua, siirrettäisiin Upinniemen kouluun, yhteensä n. 60 oppilasta. Vaatii tilausbussin tilaamista suurimmalle osalle oppilaita, koska reittiliikenteen bussilla kaikki maksimiajat ylittyisivät. Karttamit tauksena se tarkoittaisi n. 25 km:n matkaa / suunta."  3) "nyt on kysytty ainoastaan musiikki- ja kielikylpyluokkien lasten vanhempien mielipidettä."

  Mielipidettä on kysytty (ja mielipiteitä on myös esitetty) kaikkien kuuden koulun alueelta, ei pelkästään erikoisluokilta. Lainaus SVOL:in esityslistasta: "Selvitys koskee Upinniemen koulua, Kantvikin koulua, Kirkonkylän koulua, Gesterbyn koulua, Laajakallion koulua ja Heikkilän koulua. ... Edellä mainittujen keskustan alueen koulujen oppilaiden huoltajille annetaan mahdollisuus antaa asiasta näkemyksensä kirjallisesti."


  4) "Entä ne lapset jotka muuttavat uudelle Sepänkangaksen alueelle?

  "

  Ensinnäkin alueen nimi ei ole SepänkanGas vaan SepänkanNas. Toiseksi Sepänkannaksesta ei puhuta enää pelkässä futuuri aikamuodossa "muuttavat" vaan preesensissä "jo asuvat"


  . Sepänkannas I (Kabanovintien pohjoispuolella) kaava
  valueen omakotitalot sekä kerrostalot ovat olleet valmiina jo pidempään.
  Sepänkannas II alueen (Kabanovintien eteläpuolella) vuonna 2010 myydyt omakotitalotontit ovat jo pääosin asumiskäytössä tai hyvää vauhtia valmistumassa. Tyhjiä tontteja ei juurikaan taida enää olla II-alueella. Sepänkannas III alue Pilvijärventien varressa on toki edelleen rakentamatta. Kunnalistekniikan rakentaminen on menneillään ja ensimmäiset tontit tullevat myyntiin keväällä
  .  5) "Ei kielikylpy- ja musiikkiluokilla ole ahdasta"

  Ei yksittäisen kielikylpy- tai musiikkiluokan sisälla ole varmaan sen ahtaampaa/väljempää kuin muillakaan luokilla. Suurta kuvaa katsottaessa nämä alaasteiden erikoiluokat tuovat kuitenkin oman itse aiheutetun lisäosansa/-syynsä keskustan kokanaisahtauteen. Muutenkin täysille keskustan kouluille pakkautuu erikoisluokista lisäpainetta
  . Mikä olisi keskustan tilanne jos nämä samat oppilaat olisivat hajautetusti oman asuinpaikkansa oppilaaksiottoalueen koulu
  ssa?  6) "Voitaisiinko asiaa muuttaa niin, että Upinniemen koulu jatkaisi ja ainoastaan Kantvikin koulurajoja muutettaisiin? Eikö ole sama kuljetetaanko Sepänkankaan lapset keskustaan vai Upinniemeen?"
  "kyllä sinne [Upinniemen kouluun] ensi vuonna on halukkaita lapsia kun koko Sepänkankaan alueen talot (ne 101 tonttia) valmistuvat ja Kantvik pursuaa yli äyräiden. Vanhemmilla on tällöin vaihtoehtona täydet keskustan koulut tai Upinniemen koulu, jossa mukavasti tilaa."


  Hyvä kysymys mikä on Sepänkannaksen alueen lähikoulu? Sepänkannaksella asuvien perheiden kannalta ei ole aivan sama minne Sepänkannaksen lapset kuljetetaan vai kuljetetaanko ollenkaan? Sepänkannaksen alueen kouluasiat voi ratkaista ilman koulukuljetuksia. Sepänkannaksen asukkaina emme halua koulukuljetusta Upinniemeen (7 km) emmekä koulukuljetusta keskustaan (5km)
  . Meillä on jo ihan oma nykyinen lähikoulu Kantvikissa 1,5 km etäisyydellä.  7) Pikku-Myy: "Näin pienenä kuntalaisena olen jo tajunnut mitä Haapaniemi ajaa ja mitä ei - hänen tekstinsä KS:ssä oli kyllä niin siiraappista luettavaa, että ei ainakaan tämä äiti paljon vakuuttunut, että hän lasten asioita ajaisi. Vesitorninmäen koulua hän tosiaan ajaa - tuskin lasten takia sitäkään."
  Pauliina Juntunen: "Lisäksi monille on epäselvää, missä määrin tämä Vesitorninmäen tontille rakentaminen palvelee jonkun henkilökohtaisia intressejä."

  Olen lukenut Timo Haapaniemen kommentit (KS 15.3.2012) ja teksti vaikutti näin rivikuntalaisen silmin luettuna asiapohjaiselta. Kun en ole perillä kunnallispolitiikan kaikista kiemuroista, niin pyydän että joku asioista perillä oleva kertoo selkokielellä, mitä tarkoitetaan vihjauksella, että "Vesitornin mäen kouluhanke palvelee jonkun henkilökohtaisia intressejä".


  Oltiinpa asioista mitä mieltä tahansa, niin toivon asian valmistelijoilta ja päättäjiltä viisautta ja vakaata harkintaa koluluasioiden ratkaisuun.

 • Vieras
  Pikku-Myy sunnuntai, 18 maaliskuu 2012

  Kiitokset "SepänkanNas II" kommentista ja vasta-argumenteista tekstiini. Itse tarkoitin puhuessani Sepänkankaan alueesta ja sinne tulevista asukkaista juuri Sepänkannas III alueelle muuttavia - hyvä, että korjasit asiavirheet. Fakta on kuitenkin se, että Sepänkannas III alueelle on kaavoitettu 101 UUTTA omakotitalotonttia,jotka tulevat myyntiin tämän kevään aikana. Rakentaminen myös aloitetaan tämän kevään aikana.
  Itsekin kyllä liityn alueeseen, en ihan Sepänkannaksen asukkaana, mutta lähellä kuitenkin - ja tämä asia koskee myös minua. Siksi esitinkin erilaisen mielipiteen, tuodakseni julki, että on muitakin mielipiteitä olemassa kuin se, että Upinniemen koulu lakkautetaan. Tottakai toivoisin jokaiselle koulua käyvälle lapselle, että lähikoulu olisi kävelymatkan päässä. Toisaalta itse olen aikoinani koko koulussa oloajan matkustanut kouluun bussilla - eikä se nyt kauheata ollut. Tottakai silti ideaalia on, että kouluun kävellään. Huomioon on kuitenkin otettava se, että haja-asutusalueelle muutettaessa se ei vain ole aina mahdollista. Kerroit, että teillä on jo lähikoulu Kantvikissa, mutta edelleen esitän kysymyksen: millainen tilanne on 2013 elokuussa koulun alettua kun nämä 101 tonttia ovat saaneet asukkaansa? Mitä silloin tapahtuu Kantvikin koululle? Tottakai kaikki on spekulointia siihen saakka, kun ei kukaan tiedä Sepänkannas III alueelle muuttavien perherakennetta. Eikö asiaan silti pitäisi varautua? Jos ei säilyttämällä Upinniemen koulu, niin miettimällä mihin nämä lapset laitetaan? Keskustan kouluissa kun sitä tilaa ei kaiketi ole - eikä Kantvikissa liioinkaan. Kerroit itsekin, että alueella nyt asuvat lapset on otettu huomioon (tietenkin, enkä muuta olettanutkaan), mutta entä nämä uudet Sepänkannas III lapset?
  Toivottavasti meitä Upinniemen koulun kannattajia ei aivan lynkata - mielipiteemme on myös perusteltu, kuten tietenkin myös vasta-argumentitkin.

  Toivottavasti kunnassa päästäisiin yleisesti järkeviin ratkaisuihin - ennen kaikkea lapsiystävällisiin ratkaisuihin, oli ne sitten mitä tahansa.

Kirjoita kommentti

Vieras maanantai, 22 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0363 sekunnissa.