Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Jäämistösuunnittelua - miten estää rakkaan paikan myynti perintöriidan seurauksena

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Jäämistösuunnittelua - miten estää rakkaan paikan myynti perintöriidan seurauksena

aiheena Oikeus
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2958
 • 1 kommentti
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Aika monella meistä on perheessään tai suvussaan paikka, jossa on vietetty onnellista aikaa. On mukavia muistoja lapsuuden kesistä, uimaretkistä, ukista ja mummista vielä silloin kun heidän voimansa olivat tallella.

Melkein yhtä monella on kokemuksia siitä, miten vaikeaa seuraavan sukupolven sitten on yhdessä paikkaa hoitaa, miten pienet käytännön seikat ja erilaiset elämäntavat ja -tilanteet tekevät yhteisestä omistamisesta ongelmallista. Useilla on myös kipeänä muistona tuon paikan menettäminen, koska se jouduttiin sitten myymään yhden perillisen kyllästyttyä koko roskaan, ja kukaan muu ei voinut maksaa kyllästynyttä ulos yhteisomistuksesta - tai hinnasta ei päästy sopuun. Myyminen on usein edessä myös silloin, kun joku perillisistä on onnistunut hankkiutumaan niin vaikeaan tilanteeseen, että velkoja on ulosotossa. Lisää surua - jonka edellinen polvi olisi voinut ehkäistä, jos olisi osannut.

Tavallisessa tilanteessa, kun omistaja kuolee ja jälkeen jääneet lapset perivät kiinteistön, lapset saavat jokainen siitä osan, elleivät onnistu muunlaisesta jaosta sopimaan. Omistus on perinnönjaon jälkeen yhteisomistuslain piiriin kuuluvaa. Yhteisomistus puretaan myymällä yhteinen omaisuus, ja kenellä tahansa omistajista on oikeus vaatia tätä - eikä muilla ole mahdollisuutta menestyksellisesti myyntiä estää.

Rakkaan paikan voi säilyttää suvussa pienellä etukäteissuunnittelulla. Tästä suvun tilasta, kesämökistä tai muusta paikasta voi tehdä osakeyhtiön. Tavallisista osakeyhtiöistä poiketen tämän osakeyhtiön todellisena tarkoituksena ei ole tuottaa omistajilleen taloudellista voittoa, vaan säilyttää paikka. Ideana on, että jos perilliset riitaantuvat, kukaan ei voi yksin pakottaa muita luopumaan omistuksestaan, elleivät nämä halua. Jos joku ei halua käyttää paikkaa eikä kantaa kustannuksia, asia on järjestettävissä ilman paikan myymistä.

Yleensä kannattaa ottaa perilliset mukaan omistajiksi (ehkäpä pienemmällä vaikutusvallalla) jo tässä alkuvaiheessa, ja tehdä osakkaiden keskinäiset suhteet sääntelevä osakassopimus niin yhtiön hallinnosta, osakkeiden siirtymisistä kuin paikan käytännön asioiden hoidosta ja käytöstä. Ellei osakassopimusta tehdä, joitakin seikkoja voidaan ottaa jo yhtiöjärjestykseen (mm. lunastuslauseke osakkeiden myynnissä ulkopuolisille) ja sopia käyttösäännöistä yhtiön hallituksessa, mutta tämä on selvästi huonompi vaihtoehto tulevien riitojen ehkäisyn kannalta. Järjestelyn oikeastaan ainoat haittapuolet ovat tarve järjestää yhtiölle kirjanpito ja hoitaa siihen liittyvät velvollisuudet mm. verottajaa kohtaan.

Kiinteistön ylläpitoon menevät kustannukset katetaan käyttömaksuilla, ja tulevat korjaustarpeet ennakoidaan niin että omaisuudesta tehdään kirjanpidollisesti poistot. Yhtiön ei pidä tehdä erityisesti voittoa, mutta ei tappiotakaan.

Järjestely vaatii juridista osaamista. Se tietysti maksaa hieman, mutta verrattuna siihen mitä on menetettävissä, kustannukset ovat hyvin kohtuulliset.

0

Kommentit

 • Vieras
  Ex mökkiläinen keskiviikko, 30 tammikuu 2013

  Kiitos asiantuntevasta ja varmasti monelle hyödyllisestä artikkelista.
  Jälleenrakentajasukupolven jäljiltä on parhaillaan jäämässä aikamoinen joukko kesämökkejä, joiden kohtalosta pitäisi voida sopia. Jos ei omakohtaista niin ainakin monen tuttavapiirissä on tapauksia, jossa tästä ohjeesta olisi ollut ja tulee olemaan suuri apu.
  Meillä onneksi kävi hyvin, saatiin sovittua lunastuksesta - ei siis yritettykään yhteisomistusta kun vähän visioitiin tulevaisuutta. Seuraavalla kierroksella se olisi koskenut viittä osakasta perheineen ja sitten ehkä jo lähes kymmentä ja meitä on sentään alunperin vain kaksi perillistä.

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0355 sekunnissa.