Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Ihana ilmainen raatihuoneemme

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Ihana ilmainen raatihuoneemme

aiheena Politiikka
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2421
 • 1 kommentti
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

 

Vuoden alussa otettiin käyttöön uusi upea kunnantalomme. Kyllä nyt sopii näytellä kun teimme sellaisen raatihuoneen, jonka veroista ei ole tehty missään muussa kunnassa vuosikymmeniin.

Tein eilen ensivisiitin uuteen raatihuoneeseemme. Ennen kokouksen alkua minulla oli aikaa hoidella asioita kirkonkylällä. Kauppaliikkeen aulassa vastaan tuli ystäväni, pitkäaikainen kokoomuspoliitikko, jolle kerroin olevani matkalla uuteen kunnantaloon. Hän yltyi ylistämään taloa ja erityisesti sitä, ettei talosta tarvinnut maksaa mitään.

Vähän myöhemmin törmäsin entiseen naapuriini ja kokoomuspoliitikon mielipiteen innoittamana kysyin hänenkin mielipidettä raatihuoneesta. Vähän suureellisena hän piti taloa, mutta veronmaksajana tuntui hyvältä kun siihen ei ollut tarvinnut panna meidän yhteisiä rahoja. Muistan hyvin kun hanketta liikkeelle pantaessa kerrottiin monella suulla, että tämä on ainutkertaisen hyvä affääri! Kunnan omia rahoja ei tarvita rakentamiseen. Hyvin on kunnan pamppujen viesti mennyt perille.

Mitähän tavalliselle kuntalaiselle kertoo, että jotakin tehdään elinkaarimallilla tai yksityisrahoitusmallilla. Olisi voitu sanoa selvällä suomella, että nyt kunnan konttorit pannaan vuokrataloon. Vuokratulot saa Kuntien eläkevakuutus eli se lafka, joka aikanaan maksaa eläkkeet niille ihmisille, jotka jäävät eläkkeelle Kirkkonummen ja muiden kuntien palveluksesta.

Jokainen vuokralla asunut tietää, että vuokrasopimuksen saa lopetettua tietyn ajan sisällä, jo laki kieltää kohtuuttoman pitkien sopimusten tekemisen. Elinkaarimallissa - kuten kunnantalommekin kohdalla - tämä ei ole ihan näin yksinkertaista. Vuokra-aika on vuosikymmeniä eikä sopimusta ole mahdollista purkaa noin vain. Tavallisesti elinkaarivuokralaisella on mahdollisuus lunastaa eli ostaa rakennus itselleen muutaman vuosikymmenen käytön jälkeen. Jos vielä yksinkertaistetaan, ensin eletään kovalla vuokralla pari kolme vuosikymmentä ja sen jälkeen talo ostetaan kovalla hinnalla omaksi.

Mikäli sattuisi käymään niin ikävästi, että Kirkkonummi liitettäisiin Espooseen tai mahdolliseen pääkaupunkiseudun suurkuntaan, raatihuoneellemme ei ehkä löytyisi mitään järkevää käyttöä. Vaikka Espoo pian purkaakin oman raatihuoneensa tuskin Suomen toiseksi suurimman kaupungin pormestari joukkoineen siirtyisi Kirkkonummen kunnantaloon. Se kunta, jonka syliin raatihuoneemme jäisi, joutuisi maksamaan siitä noin 1,8 miljoonaa euroa "vuokraa/käyttömaksua" vuodessa. Mikäli talo olisi tehty itse, kunta voisi myydä tai vuokrata sen minkään estämättä ja milloin tahansa vaikkapa pelikasinoksi tai nykytaiteen museoksi.

On vaikea osoittaa, mitä todellista hyötyä yksityisrahoituksella tehdystä talosta voisi olla. Sillä saadaan vain taloudenpidon luvut näyttämään amatööripoliitikkojen silmissä kauniimmilta. Kunnan velka näyttää pienemmältä kun raatihuoneen rakentamiseen ei ole tarvinnut lainata miljoonia euroja. Korkeiden käyttömaksujen kautta velanluonteiset rasitteet ovat kuitenkin samaa luokkaa oman toteutuksen kanssa vaikka ne eivät näy taloudenpidon taseessa.

Espoo toteutti noin vuosikymmen sitten maamme ensimmäisen elinkaarimallihankkeen kun se rakennutti Espoon keskuksen uimahallin ja sen yhteydessä toimivan Kaivomestarin lukion. Hankkeelta odotettiin paljon, mutta vuosien mittaan on käynyt ilmi, ettei siitä ehkä tullut aivan sellaista säästöä mitä tavoiteltiin. Eilisessä pääkaupungin ykköslehdessä liikenneministeriön ylijohtaja Juhani Tervala totesi, että hankkeiden yksityisrahoitus ei ole sellainen avain onneen kuin aiemmin kuviteltiin.

0

Kommentit

 • Vieras
  Maija Lounamaa perjantai, 27 tammikuu 2012

  Vuokraaminenko ilmaista?
  Jos tämä on yleinen käsitys, niin kyllä nyt on ihmisten annettu ymmärtää asiaa parhain päin ja jätetty muutama yksityiskohta tarkentamatta.
  Asiaahan voisi ihan hyvin verrata vaikkapa asumiseen. Aika moni asuntoa hankkinut on varmaan tehnyt laskelmia siitä kumpi vaihtoehto pidemmän päälle kannattaa, vuokralla asuminen vain omistusasunto, ja mikä on loppusaldo vuosikymmenten maksamisen jälkeen.

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0372 sekunnissa.