Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Toimitus Hyvää itsenäisyyspäivää

Päätoimittajan blogi

Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Hyvää itsenäisyyspäivää

aiheena Vuodatuksia
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2041
 • 3 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

Tänään vietämme itsenäisyyspäivää. Se on arvokas juhla, mutta onko itsenäisyydellä enää totuusarvoa?

Tänään maksamme eteläeurooppalaisten velkoja pitääksemme yllä yhteiskunnallista järjestystä. Meidän on pakko, sillä maailmalla puhaltavat nationalistiset ja rasistiset tuulet, joiden emme halua yltyvän talvimyrskyksi. Meidän on pakko myös siksi, että Kreikassa kaatuva pankkijärjestelmä kaataisi myös omat pankkimme. Ja tietysti myös siksi, että olemme luopuneet itsenäisen valtion itsenäisestä valuutasta. Kreikan raha on meidän rahamme.

Tänään otamme vastaan influenssarokotuksia, jotka ovat tarpeen, sillä elämme jatkuvassa yhteydessä maailman jokaiseen kolkkaan. Lentoliikenne kuljettaa viruksia melkein yhtä nopeasti kuin tietoverkko omiaan. Kun Aasiassa aivastetaan, meidän on syytä olla varuillamme. Valtakuntamme rajat eivät suojaa meitä enää pahimmilta ja todennäköisimmiltä uhilta.

Tänään mietimme, tuleeko vielä talvimyrskyjä, jotka katkaisevat meiltä sähkön ja vedentulon. Asia on niin, että kehitysmaiden kasvava hyvinvointi näkyy hiilidioksidipäästöjen lisääntymisenä. Ne saavat pian amerikkalaiset kiinni. Emmekä mekään oikein innolla edistä uuden ympäristöystävällisemmän teknologian kehitystä – emme satsaa siihen edes siitä syystä, että se todennäköisesti on tulevaisuuden teollisuudenaloista kaikkein tuottavin ja voisi pelastaa yhteiskuntamme talouden katastrofeilta. Olemme jättäneet sen etuoikeuden naapurillemme Ruotsissa ja Saksassa.

Tänään menetämme työpaikkamme, koska muualla maailmassa on halvempaa tuottaa suomalaista sisua, suomalaisia kännyköitä ja suomalaista paperia. Olemme osa maailmanlaajuista työmarkkinaa, koska kansallista omistajuutta ei juuri enää ole. Raha ei piittaa rajoista enää lainkaan, eikä itsenäisistä valtioista, joille se nauraa.

Tänään lapsemme puhuvat ja kirjoittavat vieraita kieliä paremmin kuin koskaan, koska he tarvitsevat niitä enemmän kuin me ikinä: heidän pelikaverinsa, palveluntarjoajansa, seurustelukumppaninsa, opiskelukaverinsa ja muuten vain juttuseuransa on hajallaan eri puolilla maailmaa. He eivät enää ymmärrä, mitä on olla suomalainen, koska heidän virtuaalimaailmassaan on enemmän merkitystä mangakoulukunnilla ja pelimaailmoilla kuin todellisilla valtioilla. Ja ehkä niin on hyvä.

Jotain sentään vielä on: Pisa-tutkimukset, lahjomattomuustilastot, jääkiekon maailmanmestaruuskisat. Kansallinen identiteettimme on tänään joukko eri tavoin laadittuja listoja, joista olemme joko ylpeitä tai hiljaa. Niin ja onhan meillä vielä metsät, järvet ja valkoinen lumi.

Tuntematonkin on vielä muutaman vuoden tärkeä, mutta pian aktiivisin osa kansasta ei enää tiedä, mitä Neuvostoliitto tarkoitti eikä osaa vastata uuden maailman uusille sukupolville, kun ne kysyvät, miksi nuo sotilaat oikein sotivat.

Enkä tiedä, onko se hyvä vai huono asia.

Hyvää itsenäisyyspäivää siitä huolimatta. Sytyttäkää illalla kynttilät ikkunoihin. Se on vanha, kaunis tapa.

0
Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kommentit

 • Vieras
  Isänmaa torstai, 06 joulukuu 2012

  Voe ie, taas joku teki sen. Meni mitätöimään itsenäisyyspäivän, eikä listasta puuttunut enää kuin Timo Soini. Jospa nyt vaan ollaan onnellisia Suomesta ja suomalaisuudesta, se on ainutlaatuista eikä maailmalta löydy rakkaampaa eikä oikeampaa paikkaa suomalaiselle.

 • Toimitus
  Toimitus torstai, 06 joulukuu 2012

  Olen onnellinen Suomesta ja suomalaisuudesta. Vietän mielelläni Suomen ja suomalaisuuden juhlaa. Mutta ajattelen, että itsenäisiä emme enää ole, eikä siihen liity EU eikä Soini, vaan maailmantalous, ilmastonmuutos, tietotekniikka ja aivan uudenlainen kansainvälistyminen.

  Mutta se, mikä meillä on hienoa ja ainutlaatuista, on juhlimisen arvoista: ihmisten suhtautuminen lapsiin, rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen, vielä jäljellä oleva luonnon monimuotoisuus ja kauneus, demokratia ja sananvapaus sekä kulttuurimme kaikkine saavutuksineen.

  Ja kaikkeen tuohon tarvittiin historiallista itsenäisyyttä. Tänään maailma on kuitenkin erilainen. Juhlakin pitäisi ehkä nimetä uudestaan, sillä itsenäisyys on jotakin, josta emme enää nauti.

  Toisaalta pohdin sitä, onko uudessa maailmanjärjestyksessä myös jotakin hyvää. Ehkä lapsemme ovat vähemmän halukkaita sotimaan ja tuntemaan ennakkoluuloja, kun he leikkivät jo pienestä pitäen maapallon toisella puolella elävien lasten kanssa. Ja ehkä nykyinen taloudellinen murros on vain tasa-arvoisemman maailman kasvukipuja: kun tuloerot ovat lopulta tasoittuneet, tehtaita ei enää tarvitse siirtää minnekään. Ehkä kansallisuustunne muuttuu vähitellen myönteiseksi itsensä kunnioittamiseksi kielteisen nationalismin sijaan.

  Siinä olen nimimerkki Isänmaan kanssa samaa mieltä, että maailmalta ei löydy rakkaampaa eikä oikeampaa paikkaa ainakaan minulle. Enkä voi olla ajattelematta sitäkään, että ihan lähellä on maa, jossa Verkkonummen toimittaja olisi päässyt hengestään jo kauan sitten. Kyllä täällä on hyvä olla.

 • Vieras
  Viljo "Ville" Savolainen torstai, 06 joulukuu 2012

  Puuttuivat sieltä jo kaksi vuotta oikeassa olleen Soinin lisäksi Suomen itsenäisyyden myyneet Katainen ja Urpilainenkin. Kokoomuksen kyvyttömyys ja osaamattomuus aiheuttavat seuraavan konkurssiaallon: Kreikka, Suomi ja Kirkkonummen kunta.

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0359 sekunnissa.