Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Toimitus Hyvää naisten päivää vaan kaikille

Päätoimittajan blogi

Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Hyvää naisten päivää vaan kaikille

aiheena Vuodatuksia
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 3658
 • 3 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF
Olen tehnyt syntiä. Tässä itsensä toteuttamisen, uran luomisen ja tasa-arvon maassa olen tehnyt syntiä ja maksanut siitä kovan hinnan. Olen ollut kotiäitinä 16 vuotta. En ole hankkinut asemaa yhteiskunnassa enkä edes ansainnut omaa rahaa. Olen antanut mieheni elättää itseäni. Olen myös siivonnut kodin, pessyt pyykit ja hoitanut lapset miehen luodessa uraa. Ruokaakin laitoin, laitoin totisesti, sillä lapseni olivat ja ovat yhä allergisia: jouduin päivittäin laittamaan useita eri ruokalajeja erilaisten dieettien mukaan.Lasteni katastrofaalinen allergia on kyllä ollut sikäli hyvä asia, että olen voinut selitellä kotiäitiyttäni kaikille paheksuville ihmisille: minun on ollut "pakko" jäädä kotiin lasteni sairauden vuoksi. Allergian ansiosta minua ei paheksuttu niin paljon, korkeintaan vähän säälittiin. Mutta jos ette kerro kenellekään, voin kertoa, olisin luultavasti jäänyt kotiin terveidenkin lasten kanssa.

Olen miettinyt, missä vaiheessa vinksahdin tasa-arvon ulkopuolelle. Mieheni olisi mielellään jäänyt kotiin, mutta humanistina en olisi pystynyt elättämään perhettä. Ainevaaintani oli väärä. Ehkä valitsin opiskelupaikkani väärin, koska minuun ei oltu kasvatettu miehistä kunnianhimoa. Tai ehkä kotiäitini oli aivopessyt minut lapsena uskomaan, että on ihanaa, kun äiti on kotona. Olen joka tapauksessa niin pahasti sekaisin, etten ole edes kokenut olevani sorrettu osapuoli, pikemminkin etuoikeutettu.

Olen ollut olemassa muita varten, ja tässä maailmassa ei saa sanoa sellaista ääneen. Olen pettänyt koko sukupuoleni - ja verottajan siinä sivussa, kun minulla ei ole ollut mitään verotettavaa. Niinpä naistenpäivänä tunnen itseni hiukan ulkopuoliseksi. Koen, että päivä on tarkoitettu niille naisille, jotka ovat olleet hyödyllisiä itselleen ja yhteiskunnalle, niille, jotka ovat puolustaneet naisten vapautta ja riippumattomuutta.

Vapaus ja riippumattomuus ei koskaan ole tarkoittanut vapautta valita kotiin jäämistä. Naisasianaiset yli puoluerajojen ovat esimerkiksi vastustaneet perheverotusta sillä perusteella, että se muka vähentää naisten vapautta käydä töissä. En koskaan ole tajunnut sitä logiikkaa. Mieheni joutui elättämään kuusi ihmistä ja tekemään sen vuoksi käsittämättömän paljon töitä, mutta verottaja kohteli häntä samalla tavalla kuin sinkkuja. En ymmärrä, miten minua olisi sorrettu, jos perheellemme olisi jäänyt hiukan enemmän rahaa käteen.

Viimeisin tasa-arvovillitys koskee hoitovapaata: se ei lisääkään äitien ja isien valinnanvapautta vaan on uusien selvitysten mukaan ansa: Hoitovapaalle jääminen vähentää ansiotuloja, ja koska hoitovapaalle jää useimmiten äiti, kysymys on tasa-arvosta. Ja tasa-arvolobbarit ovat keksineet koukun, johon valtionvarainministeriö tarttuu varmasti: kun äitien tulot pienenevät, valtion ja kuntien verotulot jäävät pienemmiksi. Töihin vaan koko porukka!

Ihan häpeällisesti tunnustan, että meillä on ollut hauskaa - siis lapsillani, miehelläni ja minulla. Moni asia, joka työssä käyvien vanhempien perheissä aiheuttaa ongelmia, sujui ilman sen suurempia murheita, kun vielä olin täyspäiväinen äiti. Mutta lohdutukseksi kateellisille voin kertoa, että maksoin valinnastani ja maksan siitä lopun ikääni:

Menetin vuosien palkan, enkä koskaan elämässäni ole ollut shoppailemassa: siihen ei ikinä ole ollut rahaa. Menetin myös mahdollisuuteni saada eläkettä. Eipä tarvitse virua missään laitoksessa kovin kauaa, kun kuolen nälkään ennen sitä. Menetin myös ihmisarvoni monen silmissä: useasti kävin mielenkiintoisia keskusteluja ihmisten kanssa, kunnes he kuulivat minun olevan kotiäiti. Sen jälkeen keskustelu tyrehtyi, sillä kotiäitien kanssa ei juuri keskustella. Kotiäidit ovat tyhmiä.

Luuseriksi muutuin kuitenkin vasta sitten, kun yritin saada töitä. Ihan turhaan. Äidin ammattia ei todellakaan arvosteta Suomessa. Saksassa kotiäidit sen sijaan ovat haluttua työvoimaa, koska työnantajat tietävät heidän venyvän mahdottomiin, pystyvän keskittymään yhtä aikaa ainakin viiteen asiaan ja olevan erittäin motivoituneita työntekijöitä. Lapsilauman kaitseminen on myös hyvää johtajakoulutusta, vaikka suomalaisen liike-elämän on sitä mahdoton tunnustaa.

Mutta minä en siis kelvannut kenellekään. Niinpä minun oli pakko perustaa oma lehti. Ehkä minustakin Verkkonummen avulla vielä joskus tulee yhteiskuntakelpoinen. Saatan jonain päivänä saada jopa palkkaa.

Tarinani todella osoittaa, että lasten hoitaminen kotona voi todella olla loukku. Mutta sen sijaan, että työnantajia rohkaistaisiin ottamaan työhön palaavia äitejä töihin, nyt pohditaan kotihoidon tuen muuttamista ja jopa kehotetaan kuntia luopumaan kuntalisistä, jotta naisia ei kannustettaisi "jäämään loukkuun". Jälleen kerran lapset pannaan naisten tasa-arvon maksajiksi, sen sijaan, että yhteiskuntaa muutettaisiin sellaiseksi, että sekä lapsilla että heidän molemmilla vanhemmillaan olisi hyvä olla. Minua ei kiinnosta sellainen tasa-arvo.

Niin että minä en ole arvollinen viettämään naistenpäivää. Viettäkää te oikeat naiset sitä. Minun täytyy mennä laittamaan lapsille ruokaa.

0
Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kommentit

 • Vieras
  Jaana torstai, 10 maaliskuu 2011

  Kotiäitinä olet saanut, jotain mitä ei voi rahalla ostaa! Minusta kotiäidit ovat etuoikeutettuja, vaikkakin valitettavasti aliarvostetettuja.

  Olet saanut seurata lastesi kasvua ja kehitystä, ollan ensimmäisenä näkemässä "ekat kerrat". Ja lapsesi ovat saaneet viettää turvallista elämää kotona ilman arjen kiirettä, jne. jne. Itse olin kotona siihen asti, kun nuorimmainen täytti 3 vuotta ja sitten oli pakko lähteä töihin, koska olin yksinhuoltaja. Tuona ihanana aikana sain kuulla olevani vaikka mitä, vaikka oli lama ja samaan aikaan oli paljon työttömyyttä. Mutta ei se haitannut, tiesin itse olevani riittävän hyvä. Olin kotona, koska halusin lapsille vain parasta, sitä mitä vain koti ja oma äiti voi tarjota. Tasapainoisia lapsia niistä kasvoi ja empaattisia ja silti hyvän itsetunnon omaavia. Tiukkaa oli, mutta kaikkea riittävästi, kohtuudella. Eikä ura muutamasta vuodesta kärsinyt, monet vaihtavat alaa vielä vanhoilla päivilläkin. Asenteesta on kiinni miten pärjää. Silti en hampaat irvessä lähtisi tekemään töitä. Tiedän, että aina se ei ole valintakysymys, olisinhan itse silloin jäänyt kouluikään asti kotiin hoitamaan lapsia. Valintakysymys on kuitenkin se, että ymmärtää noiden vuosien olevan nopeasti ohi ja panostavan siihen aikaan ehkä luopumalla itse jostain. Niitä haaveita voi toteuttaa sittenkin kun lapset ovat isoja. Onhan se hyvä, että senkin ajan jälkeen on jotain ihanaa, mistä voi haaveilla, erilaista, mutta ihanaa.

  Verkkonummi on vallan esimerkillinen aviisi! Tänne tulee ihan automaattisesti, kun alkaa lukemaan päivän uutisia. Hyvää naistenpäivää sinulle ja kaikille naisille kotona tai työssä, joka päivä!

 • Vieras
  Kirsi Nevalainen maanantai, 14 maaliskuu 2011

  Hyvä synnintekijä!
  Mielestäni olet tehnyt hienoa työtä, jonka hedelmiä ovat lapsesi, tulevat veron- ja eläkkeenmaksajat. Heillä on suuremmat mahdollisuudet tulla tasapainoisiksi aikuisiksi, jotka eivät nuorena harkinneet itsemurhaa, olleet ahdistuneita, eksyksissä ja harkinneet epätoivoisia tekoja siksi koska heiltä puuttui läsnäoleva vanhempi. Mielestäni sinä ja perheesi ovat etuoikeutettuja!

 • Vieras
  Johanna tiistai, 21 elokuu 2012

  Hei! Tämä tuli vastaan sattumalta ja piristi kummasti tämän kotiäidin aamua :) Kiitos!

Kirjoita kommentti

Vieras maanantai, 22 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0362 sekunnissa.