Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Toimitus Hei hei Henna

Päätoimittajan blogi

Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Hei hei Henna

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 4690
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Henna Virkkunen ilmoitti lähtevänsä eurovaaliehdokkaaksi. Käytyäni reilut kaksi vuotta lähes kaikissa Virkkusen kuntaliitosta koskevissa lehdistötapaamisissa, olen vakuuttunut siitä, että Virkkusen päätöksellä on suuri vaikutus kuntauudistuksen toteutumiseen. Prosessi on nimittäin ollut hyvin pitkälle yhden erittäin lahjakkaan ja määrätietoisen poliitikon varassa ja nyt sen tulevaisuus on vaakalaudalla. Onneksi – sanovat monet.

Pari vuotta sitten tulin tiedotustilaisuuksista aina vihaisena: miten joku voikin olla niin väärässä ja niin jääräpäinen? Edelleenkään en pidä pakkoliitosajatuksista enkä siitä, että valta siirretään yhä kauemmas kuntalaisista – en siitäkään huolimatta, että useaan otteeseen olen kadehtinut espoolaista päätöksentekokulttuuria ja ammattitaitoa. Vaikka olen Virkkusen kanssa eri mieltä monesta asiasta, en voi silti olla ihailematta Virkkusen vahvaa tahtoa ja kykyä ajaa historian epäsuosituinta uudistusta määrätietoisesti läpi eripuraisessa hallituksessa ja kapinallisten kuntien ristitulessa.

Virkkunen on matkan varrella myös oppinut kantapään kautta, että muiden kuunteleminen on poliittinen välttämättömyys. Kaksi vuotta sitten tapaamisissa oli itsevarma sanelupolitiikkaa harrastava suorapuheinen ministeri. Viime aikoina puhumaan on noussut harkiten ja sovinnollisesti puhuva uudistusjohtaja ja kärsivällinen selittäjä. On toki sangen mahdollista, että sovinnollisuus on vain rooli, jonka takana ministeri voi olla yhtä tinkimätön kuin ennenkin.

Joka tapauksessa Henna Virkkunen on saanut riitaisan hallituksen hyväksymään lakiehdotuksen toisensa jälkeen, siitä huolimatta, että puolueiden kannattajakunta maakunnissa ja Helsingin ympäryskunnissakin vastustaa Virkkusen linjaa. Sellainen vaatii jo taitoa.

Noin taitava poliitikko olisi varmasti Suomelle hyväksi myös Euroopassa. Henna Virkkusen läpipääsymahdollisuudet ovatkin hyvät, sillä häntä äänestävät sekä kannattajat että vastustajat. Moni nimittäin ajattelee, että kun Henna Virkkunen poistuu pelikentältä, kuntauudistus on vaarassa kuihtua oleellisesti. Ainakaan kaupunkiseutujen pakkoliitoksia tuskin tullaan saamaan läpi.

Kirkkonummi osallistuu vapaaehtoiseen kuntaliitosselvitykseen Espoon, Vihdin ja Kauniaisten kanssa. Yksikään näistä kunnista ei tosin puheiden mukaan usko kuntaliitoksiin, mutta koska laki vaatii selvittämään, on selvitettävä.

Tämän lisäksi kuntaministeri on määrännyt tehtäväksi pääkaupunkiseudun yhdeksää kuntaa koskevan selvitystyön. Miksi, sitä on vaikea sanoa, sillä hallitus on moneen kertaan todennut, että pakkoliitoksia ei pääkaupunkiseudulle tule. Ehkä tehdyn selvityksen avulla halutaan painostaa kuntia todella toteuttamaan niitä kuntaliitoksia, joita ne ovat vapaaehtoisesti tehneet. Tai sitten selvitystä käytetään työkaluna, kun metropolihallintoa luodaan.

Kuntaministerin lupaukset siitä, ettei metropolialueella tule pakkoliitoksia, on sikäli harhaanjohtava, että laajimmillaan metropolihallinnolle haluttaisiin antaa oikeus päättää kuntarajoista. Ja koska metropolihallinnossa suurin valta olisi suurilla kaupungeilla, se tarkoittaisi, että helsinkiläiset saisivat päättää meidän asemastamme. Tosin jos sote-uudistus toteutuu ja kaavoitus siirtyy joka tapauksessa metropolihallinnolle, on kai samantekevää, kuka kouluistamme päättää, sillä juuri muuta päätettävää ei kunnille enää jäisi.

Metropolihallinnon toteutuminenkin tosin edellyttää, että asiasta päästään poliittiseen yhteisymmärrykseen. Ja se seikka taas vaikeutuu huomattavasti, kun Virkkunen ei ole puolustamassa ministeriönsä virkamiesten näkemyksiä. Toista yhtä taitavaa vallankäyttäjää ei varmaankaan löydy, ellei sitten kaiken alulle pannut Jan Vapaavuori palaa luotsaamaan kuntauudistusprosessia katkeraan loppuun asti.

Joka tapauksessa Henna Virkkusen eurovaaliehdokkuus muuttaa koko kuntapeliä ratkaisevasti mielenkiintoisemmaksi. Helsingin Sanomien mukaan Virkkunen ei vastannut kysymykseen siitä, pakeneeko hän kuntauudistusta. En ihmettele, ettei vastannut. Se on kuitenkin ensimmäinen kysymys, joka nousee mieleen.

0
Merkit: Kuntauudistus
Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0369 sekunnissa.