Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Toimitus EVVK: ei vain vahingossakaan kulttuuria

Päätoimittajan blogi

Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

EVVK: ei vain vahingossakaan kulttuuria

aiheena Vuodatuksia
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2819
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Musiikkiopisto aloitti 40-vuotisjuhlinnan huikealla juhlakonsertilla. Ennen konserttia opiston rehtori otti vastaan onnitteluja ja huomionosoituksia. Kutsun saanut kunnanjohtaja Tarmo Aarnio ei tosin ollut mukana onnittelemassa entisiä ja nykyisiä kulttuurityöntekijöitä siitä lasten ja nuorten hyväksi tehdystä pitkäjänteisestä työstä, joka on tuottanut hyvinvointia ja iloa kunnassa vuodesta 1972.

Onnittelujen jälkeen siirryttiin seurakuntasaliin. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi ei valitettavasti ollut paikalla näkemässä, kuinka täyteen sali tuli kulttuurinnälkäisistä äänestäjistä. Ehkä Haapaniemi halusi pitää yllä pitkään jatkunutta kirkkonummelaista perinnettä: kukaan kutsutuista poliitikoista ei tullut kuuntelemaan opiston ensimmäistäkään konserttia liki 40 vuotta sitten.

Jos vaikkapa sivistyslautakunta olisi ottanut saamansa kutsun vastaan, se olisi yllättynyt siitä musiikillisen sivistyksen tasosta ja taidon määrästä, jota sen alaisen musiikkiopiston toiminta on tuottanut. Juhlaorkesterissa soitti juhlaorkesteri

opiston nykyisiä ja entisiä oppilaita, opettajia sekä muutama lainassa ollut kirkkonummelainen muusikko. Juhani Lamminmäen johtama orkesteri soi niin puhtaasti, että se olisi varmasti herättänyt ylpeyttä niissä, jotka ovat mahdollistamassa tätä toimintaa. Sääli, etteivät he päässeet nauttimaan työnsä hedelmistä.

Jos hallintojohtajamme puolestaan olisi ollut kuulemassa Kirkkonummella oppinsa saaneiden neljän solistin lumoavaa soittoa, hän olisi ilahtunut huomatessaan, ettei aina tarvitse mennä merta edemmäs kalaan: kulttuuria löytyy myös läheltä - aivan yhtä korkeatasoista kuin Helsingin uudesta musiikkitalosta.

Eeva Salminen soitti Mozartin konserttoa viululle ja orkesterille kokemuksen luomalla varmuudella ja syvyydellä ja Kaisa Loimu tulkitsi Tsaikovskin Andante Cantabilen sellolle ja jousiorkesterille lumoavasti. Koska musiikki ei tunne kielirajoja, olisi voinut kuvitella, että valtuusto puheenjohtaja Gustav Åbergkin olisi nauttinut ja tuntenut ylpeyttä omasta kunnastaan, jos vain olisi ehtinyt paikalle.

Nuoret pianistit Johannes Karhapää ja Niko Talvitie ovat musiikillisen uransa alussa. Tulevaisuudessa, kun he kiertävät maailman konserttisaleja, Kirkkonummen kunnan tiedotuspäällikköä varmaan harmittaa, ettei kunnan arkistoissa ole valokuvaa tähdistä, kun he vielä ehtivät soittaa Kirkkonummellakin. Tulevaisuudessa heitä ei enää valitettavasti tänne saada, sillä he ovat jo kauan aikaa sitten jääneet eläkkeelle, kun Kirkkonummelle saadaan asianmukainen konserttitila.

Annette

Olisi kunnan valokuva-arkistoihin voinut tallettaa kuvan myös nuoresta Annette Karlsenistakin, joka esitti opiston sävellyskilpailun voittaneen viulukappaleensa nimeltä "Liverrys". Todella sääli, ettei tiedotuspäällikkökään päässyt paikalle.

Mutta onneksi kunnassa on sivistyneitä naisia enemmänkin: Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo piti juhlapuheen. Hänellä oli paljon kerrottavaa musiikin ja kulttuurin merkityksestä hyvinvoinnille ja talouselämälle. Hän myös kertoi, mitä kulttuurisatsauksia maan hallitus on tällä kaudella päättänyt tehdä. Valitettavasti kunnan kulttuurisatsauksista Vahasalollakaan ei ollut mitään kerrottavaa.

Kirkkonummelaisissa konserteissa käy säännöllisesti toinenkin valtuutettu: Minna Hakapää harrastaa perheineen musiikkia aktiivisesti ja nauttii muustakin kulttuurista. Kolmas kulttuurista kiinnostunut valtuutettumme Pirkko Lehtinen ei tällä kertaa ehtinyt mukaan, vaikka yleensä onkin paikalla, jos jossakin soi kauniisti. Muita valtuutettuja ei kirkkonummelaisissa kulttuuririennoissa sitten tapaakaan. Ehkä heillä on kausikortti Helsingin kaupunginorkesterin konsertteihin.

Ilahduttavan paljon naisia myös hallinnon puolelta oli lähtenyt juhlimaan musiikkiopistoa: kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta, kirjaston johtaja Margareta Kull-Poutanen, sivistystoimen johtaja Hannele Kujala ja varhaiskasvatuksen johtaja Raili Santavuori olivat paikalla onnittelemassa ja kiittämässä musiikkiopiston väkeä.

Musiikin kuunteleminen ja tekeminen parantaa tutkimusten mukaan oppimistuloksia ja tehostaa aivojen toimintaa. Olisikohan mitään keinoa, millä saisimme myös kunnan miespuoliset johtohahmot kiinnostumaan kulttuurista?

0
Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0351 sekunnissa.