Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Energiajuomatko pois nuorilta, mutta miten?

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Energiajuomatko pois nuorilta, mutta miten?

aiheena Terveys
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 3248
 • 2 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

 

 

Kirkkonummen nuorisolautakunnan kokouksessa 11.4.2012 hyväksyttiin ehdotus energiajuomien käyttökielloksi nuorisolautakunnan toteuttamassa toiminnassa, kuten nuorisotiloissa ja kesäleireillä. Perusteluna oli mm. kunnan kouluterveydenhoitajien ja nuorisotyöntekijöiden huoli lasten ja nuorten lisääntyvästä energiajuomien käytöstä ja sen seurauksista. Ehdotuksen toinen osa oli osoitettu paikallisille toimijoille, että he osaltaan edistäisivät toimenpiteitä lasten ja nuorten energiajuomien käytön vähentämiseksi.

Energiajuomien kulutus on maassamme kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2004 energiajuomia myytiin yli 2,7 miljoonaa litraa, ja vuonna 2010 myynti ylitti jo 10 miljoonaa litraa. Juomia markkinoidaan erityisesti nuorille ja opiskelijoille, joiden keskuudessa niistä on tullut muoti-ilmiö. Merkillepantavaa on se, että jo ala- ja yläkouluikäiset käyttävät energiajuomia säännöllisesti. Koulujen, nuorisotoimen- ja kauppojen henkilökunta on todennut nuorten lisääntyneen energiajuomien käytön väsymyksen torjunnassa ja aterioiden korvikkeena.

Huoli energiajuomien liikakäytön osalta on aiheellista. Energiajuomien piristävä vaikutus on saatu aikaan eri aineyhdistelmillä, jotka ovat lasten terveyden kannalta haitallisia. Pohjoismaisessa hankkeessa vuonna 2008 arvioitiin lasten ja nuorten kofeiinialtistusta. Julkaistujen tutkimusten perusteella 50 kg painavalla nuorella päivittäinen noin 15 mg annos kofeiinia ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia, mutta yli 50 mg annoksilla kofeiininsietokyky voi lisääntyä. Sietokyvyn kasvu on merkki kofeiiniriippuvuudesta, joka kehittyy säännöllisessä käytössä. Kofeiini aiheuttaa lapsilla unihäiriöitä. Juomat sisältävät myös muita piristäviä yhdisteitä, kuten guaranaa, tauriinia tai glukuronolaktonia. Lisäksi juomia on usein täydennetty vaihtelevalla määrällä B-ryhmän vitamiineja, inositolia ja koliinia. Nämä aineet aiheuttavat lapsilla mm. kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, keskittymiskyvyn puutetta, pahoinvointia, rytmihäiriöitä ja nukahtamisvaikeuksia. Lisäksi energiajuomat aiheuttavat hampaiden reikiintymistä sekä hammaseroosiota. Tölkillisessä (0,33 l) energiajuomaa on noin 105 milligrammaa kofeiinia ja isommassa (0,5 l) 160 milligrammaa.

Kirkkonummen Perussuomalaisten lautakuntajäsenet Jaana Andersin ja Teijo Petäjäjärvi, yhdessä lautakunnan varajäsenen Vesa-Pekka Sainion kanssa asiasta keskusteltuaan, eivät kuitenkaan hyväksyneet ehdotusta sen epäselvän laillisuuden takia, sillä se esiteltiin mielestämme monilta osin puutteellisin tiedoin. Ehdotimme asian jättämistä pöydälle, joka johti äänestykseen, jonka hävisimme äänin 3-2. Kannatamme nuorten terveyttä edistäviä toimia, kuten energiajuomien käytön rajoittamista, mutta tehty päätös oli mielestämme hätiköity ja se tuotiin lautakunnan päätettäväksi puutteellisesti valmisteltuna.

Energiajuomia ei suositella myytäväksi alle 15-vuotiaille ja monet kauppiaat eripuolilla Suomea pitävätkin ikärajaa myynnin ehtona. Kenties myös Kirkkonummella kauppiaat voisivat arvioida suhtautumistaan aiheeseen? Myynnin rajoitus ei toki täysin estäisi juomien päätymistä lapsille. Sama on alkoholin ja tupakan suhteen, joita lapset ja nuoret saavat haltuunsa aina jotakin kautta - usein aikuisten avustuksella.

Nuorisolautakunnan päätös herättää monia kysymyksiä. Vähentääkö se energiajuomien todellista kulutusta lainkaan, onnistuuko valvonta ja rikotaanko kiellolla perusoikeuksia, kun yksityishenkilön hallussa on laillisesti hankittu tuote? Ymmärtävätkö nuoret mistä rajoituksessa on edes kyse? Mitä jos juomien takavarikoinnissa ajaudutaan voimankäyttöön puolin tai toisin ja miksi kielto ei voisi koskea samalla kaikkia muitakin kofeiinituotteita? Kirkkonummen Perussuomalaiset peräävät toimenpiteitä valtiovallalta, jonka tulisi vaikuttaa asiaan lainsäädännöllisin keinoin. Energiajuomien nauttimisen haittavaikutuksien vähentämiseen tulee vaikuttaa myös kuluttajainformaation, viestinnän ja kasvatuksen keinoin.

Toivomme erityisesti vanhemmilta osallistumista tähän keskusteluun ja kotikasvatuksen kautta mukaantuloa talkoisiin. Tekemistä riittää!

Jaana Andersin, Teijo Petäjäjärvi ja Vesa-Pekka Sainio

Kirkkonummen Perussuomalaiset ry

0
Merkit: koulu lapset terveys

Kommentit

 • Vieras
  Muumimamma tiistai, 17 huhtikuu 2012

  Eipä tähän sen kummempia talkoita tarvita Muumiperheen osalta : meille ei energiajuomia tule eikä niitä juoda, ei lapset eikä aikuiset. Mamman keittämä mehu kun on paljon parempaa ja täynnä vitamiineja. En silti kulje laput silmillä ja kuvittele, etteikö teiniukko ole niitä maistanut ja ehkä itsekin ostanut, kun valvova silmä ei ole ollut paikalla - toivoisin tietysti, että ei.

 • Vieras
  nigga maanantai, 26 marraskuu 2012

  es

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0356 sekunnissa.