Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Elokuvaa suurempi elämä

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Elokuvaa suurempi elämä

aiheena Kulttuuri
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2191
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Onneksi meillä Kirkkonummella on oma elokuvateatteri. Ja onneksi teatterin omistaja on valppaana uusien laadukkaiden elokuvien suhteen. Yllättävän monet uudet laatuleffat ovat nopeasti täällä nähtävissä. Hyvällä tuurilla esityspäivät sopivat omaan aikatauluun ja saattaa välttää kaupunkimatkan.

Tällä viikolla onnistuin näkemään dokumentin Olof Palmesta. Olin etukäteen kuullut kehuja, joten odotukseni olivat aika suuret.

Tiistai-iltana meitä oli teatterissa kymmenkunta katsojaa, ei paljon, mutta enemmän kuin joskus aiemmin. Dokumentti kertasi Olof Palmen elämää yläluokkaisesta lapsuudesta sosialidemokraattien johtajan ja pääministerin traagiseen kuolemaan saakka. Monet meistä vanhemmista muistavat Palmen murhan hänen poistuessaan elokuvateatterista helmikuun viimeisenä päivänä 1986. Palme-dokumentti vain viittasi murhaan keskittyen täysin elävään Palmeen ja hänen työhönsä .

Minua demarina tietysti kiinnosti hänen uransa veljespuolueessa, aluksi Tage Erlanderin avustajana ja nousten vähitellen puolueen puheenjohtajaksi ja sittemmin pääministeriksi. Olen aina ihaillut Palmen energistä ja innostunutta esiintymistä, tosin vain median kautta. Tämäkin dokumentti toi hyvin esiin sen antautumisen aatteelle, joka leimasi Palmea. Hän oli lähtöisin yläluokkaisesta perheestä ja tutustui köyhyyteen ja rasismiin vasta opiskeluaikanaan Amerikassa. Sieltä hän sai innoituksen liittyä sosialidemokraattiseen puolueeseen. Hän korosti vahvasti demokratiaa kutsuen itseään demokraattiseksi sosialistiksi.

Dokumentti vyörytti silmien eteen monet lähihistorian tapahtumat, niin sodat kuin valtioiden johtajin murhat. Dokumentin myötä tulvi mieleen omia muistoja ja mielikuvia järkyttävistä tapahtumista, ei sittenkään niin kovin kauan sitten. Nostalgia oli vahvasti läsnä, eivätkä kyyneleet kaukana.

Ihailin Palmessa hänen rohkeuttaan puhua rauhan puolesta, puhua rasismia vastaan ja pyrkimyksestään tehdä omasta maastaan, Ruotsista, hyvinvoinnin mallimaa, jossa kaikilla olisi hyvät elämisen mahdollisuudet.

Monissa asioissa Palme onnistui, mutta monissa myös epäonnistui kuten me muutkin ihmiset. Vikoineen päivineen hän on yksi niistä ihmisistä, joiden elämäntyötä arvostan.

Pirkko Lehtinen
valtuutettu (sd)
kunnanhallituksen jäsen

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras torstai, 18 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0369 sekunnissa.