Olin viime torstaina valtuustoseminaarissa, jonka aiheena oli Kirkkonummen asema tulevaisuuden kuntakartalla. Itse olen kannattanut Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon muodostamaa Porkkalan kuntaa. Se olisi luonnon oloiltaan eteläisen Suomen upein merikunta, jossa asuu verovoimaisia kaksikielisiä mukavia ihmisiä. Torstain seminaarissa jotkut tuntuivat pelkäävän, että siuntiolais-inkoolainen kulmikas politiikanteko koituisi vahingoksi Kirkkonummelle. Näinhän ei voi tapahtua, Porkkalan kunnan valtuustossa tahdin määräisivät tiukasti kirkkonummelaiset. Liki puolen sadan jäsenen valtuustossa olisi kahden käden sormien verraan siuntio-inkoolaisia.

Valtuustoseminaarissa ei vielä päätetty millaiseen kuntakokonaisuuteen Kirkkonummi haluaisi kuulua. Puolueet ja niiden edustajat kertoivat näkemyksiään, jotka olivat kovin sekavia ja kaukana toisistaan. Olin aistivani ilmassa virettä, että katseet ovat kääntymässä voimakkaammin Espoon suuntaan. Mieluiten ilmeisesti enemmistö poliitikoistamme toivoisi Kirkkonummen säilyvän itsenäisenä pääpiirteissään nykyisen kaltaisena kuntana, mutta tämä ratkaisu lienee utopiaa.

Vaikka en ole itäisen vaihtoehdon kannattaja, tulisi pohtia mitä hyvää Espoosta -Kirkkonummen entisestä kappeliseurakunnasta - voisi tulla entiseen emäseurakuntaan. Ainakin rantojen rakennuspolitiikka tulisi muuttumaan. Kirkkonummelaisten poliitikkojen enemmistön tavoitteena on pitkään ollut saada vielä vapaana oleville rannoille mahdollisimman paljon rakennuspaikkoja. Tämän politiikan tuloksena vapaita meren rantoja kunnassa on enää niukalti ja kuntalaisen on yhä vaikeampi päästä meren äärelle. Onneksi aktiivisten kansalaisten valitukset hallinto-oikeuteen ovat johtaneet kunnan päätösten korjaamiseen joillakin ranta-alueilla.

Espoo on ollut rantojensa käytön ohjaamisessa Kirkkonummea tomerampi ja se on rakentanut liki koko Espoon eteläistä rantaa seurailevan rantaraitin. Myös rakennuslupien myöntäminen ökylinnoille vielä vapaille rannoille on ollut harkitumpaa ja arvokkaita luontokohteita on suojeltu määrätietoisesti. Kirkkonummi on parhaillaan kaavoittamassa Porkkalanniemen länsirannalla Rysshamnenin aluetta, mikä toimi aiemmin Kemira-yhtiön lomanviettoalueena palvellen samalla tavallisia luonnossa liikkujia. Mikäli kaavoittajan toiveet toteutuvat, kuntalaisilta sulkeutuu osa Porkkalan upeimmista suurista kallioalueista. Nyt kaikki jarrut päälle ja valitukset vetämään jotta lopulliset päätökset syntyisivät vasta Espoon valtuustossa muutaman vuoden kuluttua.

Olen ihmetellyt kuntamme poliitikkojen puheita, että rannoille rakennettavat omakotitalot toisivat meille hyviä veronmaksajia. Verotustiedoista näkee, että tosirikkaat ottavat yleisesti tulonsa pääomatuloina jolloin heidän veroprosentti jää jopa pienemmäksi kuin keskiluokkaisilla palkansaajilla. Pääomatuloista maksettava vero menee valtion kassaan ja kunnalle siitä tulee kiertoteitä vain pieni osa. Eli kalliiden rantojen ostoon kykenevät rikkaat tuovat usein kunnalle vähän tuloa. Parhaat paikat tulisi rakentaa sellaisiksi, että sinne saadaan palkannauttijoita, jotka maksavat rehellistä kunnallisveroa kunnan kassaan. Ökytaloalueet korkeine aitoineen ja muureinen luovat kylmän epäviihtyisän tunnelman kaupunginosan, josta elämä on kuollut.