Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Toimitus Budjettiblogi

Päätoimittajan blogi

Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Budjettiblogi

aiheena Politiikka
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2227
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

 

Tylsää. Tänä vuonna kaikki ovat niin sivistyneitä ja yksimielisiä ja kiitollisia budjetin hyvästä valmistelusta. Poissa ovat viime vuoden kiihko ja kina, syytökset ja epäsopu. Tänä vuonna valtuutetut ovat sisäistäneet, että rahaa on (taas) vähän, mutta se vähä käytetään järkevästi.

Kun olen saanut viimeisetkin valtuustoryhmien budjettipuheenvuorot, ajattelin julkaista ne kaikki, jotta jokainen suunnattoman kiinnostunut kuntalainen voi itse lukea, mitkä asiat kullekin ryhmälle näinvaalivuoden kynnyksellä olivat tärkeitä. Muuten kirjaan ylös vain niitä asioita, joihin jostain syystä kiinnitän täysin epätieteellisesti ja epätasapuolisesti huomiota.

Älkää siis suhtautuko tähän selostukseen kovin vakavasti. Liisa K. kirjoittaa varmasti erittäin selkeän selostuksen kokouksesta Kirkkonummen sanomiin. Lukekaa sieltä. Liisa on hyvin tunnollinen, ahkera ja järjestelmällinen. Minusta ei aina ole siihen. Luonnevika.

Ensimmäinen ylläri on, että kunnanjohtaja Tarmo A. saa niin paljon kehuja. Yleensä hän saa kuulla lähinnä moitteita tai vastailla kriittisiin kysymyksiin siitä, miksi virkamiehet ovat hoitaneet tämänkin asian väärin. Mutta tänään (maanantaina 14.11.2011, vaikka luultavasti ehdin panna tämän lehteen vasta joskus tulevaisuudessa) Tarmo saa kiitosta tarmokkaasta toiminnasta, jolla hän paimensi ryhmät pohtimaan budjettiasioita jo alkukesästä. Tarmo näyttää tyytyväiseltä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo H. kertoo, että kunnalla on edessään haasteellinen vuosi. Sillä ei ole mitään uutisarvoa, mutta jos Timo joskus sanoisi, että nyt menee hyvin, maailman kirjat olisivat pahasti sekaisin. Mutta toki on sanottava, että kunnan budjetti on haasteellinen - ainakin vuosina 2013 ja 2014, jolloin pitäisi investoida valtavasti.

Timo H. puhuu vakavasti henkilöstön hyvinvoinnista. Sairauspoissaoloja on todella huolestuttavan paljon. Ne tulevat kalliiksi, mutta ennen kaikkea ne viestivät siitä, että henkilöstö ei voi hyvin. Voi olla, että henkilöstön hyvinvointiin vaikuttivat viime vuonna sijaiskielto tai kenties tarpeettomaksi osoittautunut lomautusuhka. Mutta muitakin syitä varmasti on.

Hei kunnan työntekijät! Poliitikot ovat huolissaan teistä! Jos tiedätte, mikä kunnan henkilöstön mieltä painaa - tai vaikka vain omaa mieltänne - lähettäkää rohkeasti sähköpostiviestejä valtuutetuille. Siihen ei todellakaan tarvita esimiehen lupaa! (Ja jos ette ole tarpeeksi rohkeita, voitte lähettää viestinne toimituksen sähköpostiin. Toimittajienhan ei tarvitse kertoa lähteitään kenellekään.)

Timo H. sanoi yhden tärkeän avainsanan: hän toivoi sekä virkamiehiltä että poliitikoilta INTOHIMOISTA suhtautumista. Sitä täällä todella kaivataan. Ilottoman, mutta lain vaatimukset täyttävän puuhastelun sijaan tarvitsisimme reilun annoksen intohimoa, seikkailunhalua, hullua luovuutta ja riemukkuutta kaikkeen kunnalliseen toimintaan - kuntalaisuus mukaan lukien.

Antti L. toivoi kokoomuksen nimissä intohimon lisäksi myös uutta, tasavertaisen kohtaamisen toimintakulttuuria: vähemmän taistelua eri toimialojen välille ja enemmän kanssakäymistä virkamiesten ja poliitikkojen välille. Hyvä hyvä!

Koska virkamiehet ovat tietyllä tavalla alisteisessa asemassa ja joutuvat ehkä joskus jopa pelkäämään työpaikkojensa puolesta, olisi kenties soveliasta, että poliitikot aloittaisivat tämän hedelmällisen yhteistyön ja katsoisivat ensimmäiseksi peiliin, pitkään. Sen jälkeen olisi toivottavaa, että virkamiehet kaikilla tasoilla rohkaistuisivat myös.

Tässä kunnassa annetaan esimiehille aivan turhaan yksinoikeus puhumiseen. Jos kaikki tekevät niin, lopulta vain Tarmo saa puhua, ja Tarmohan ei voi tietää, mikä lähihoitajan mieltä painaa. Sitä paitsi ne, jotka toivovat esimiestensä hoitavan kaikki ongelmat, voisivat muistella lapsuuttaan: rikkinäinen puhelin oli leikki, joka opetti hyvin, miten informaatio muuttuu, kun se siirtyy esimieheltä esimieheltä esimiehelle. Lähettäkää hyvät ihmiset niitä sähköpostiviestejä!

Demarien ja Vihreiden Minnat (P. ja H.) puhuivat molemmat kauniisti nuorten mielenterveyspalveluista ja ennaltaehkäisystä. Siihen on satsattu ja satsataan lisää. Hyvä Kirkkonummi! Mutta siitä kaikki olivat samaa mieltä, joten toimittajia innostavia raflaavia mielipiteitä ei esitetty. Sen sijaan vihreä Minna nosti esiin mielenterveyteen ja ennaltaehkäisyyn liittyvän asian, joka taas kerran on unohdettu: kulttuuri ei vieläkään saanut juuri mitään. Tähän asiaan on tultava muutos. Jotain täytyy tehdä. Median täytyy miettiä strategiaa.

Marjut F.-L. toi esiin, tosin melko verhotusti, että uusi kunnantalo ei tehosta hallinnon toimintaa, jos toimialat pitävät tiukasti kiinni saavutetuista eduista. Näkymättömät raja-aidat estävät toimintojen järkeistämistä. Toivottavasti Tarmo on nimensä veroinen ja laittaa virkamiehensä kuriin. Emme todellakaan halua käyttää vähiä kunnallisverojamme päällekkäisten toimintojen ylläpitämiseen kalliissa, uudessa kunnankolossissa.

Kulttuuri on jäänyt valtuuston keskusteluissa lapsipuolen asemaan. En muista, että siitä olisi keskusteltu valtuustossa Verkkonummen olemassaolon akana montaakaan sanaa. Toinen asia, joka jostakin vielä käsittämättömämmästä syystä ei tunnu kiinnostavan valtuutettuja on yritystoiminta. Yritystoiminnan tukemisesta ja yritysten houkuttelemisesta kuntaan ei puhuta, vaikka yritykset ovat elintärkeitä kunnalle.

Siksi olinkin yrittäjänä ilahtunut, kun rkp:n Ulf K. toivoi, että yritystoiminnan ja työpaikkojen lisäämiseksi ryhdyttäisiin tekemään työtä. Se vähentäisi hiilidioksidipäästöjäkin. Hyvä Ulf!

Pauliina J. pitää aina koulujen puolta ponnekkaasti. Se on hyvä, sillä kouluja ei kohdella kovin hyvin. Pauliina totesi, että lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin ei kannata puuttua, jos kouluille ei anneta tarpeeksi resursseja, jotta ne voisivat huolehtia omistaan. Ja sitä paitsi koulujen pitäisi pystyä pitämään parempaa huolta myös henkilöstöstään, jos on tarkoitus vähentää sairaspoissaoloja: nykyisin 75% sijais-tarpeesta hoidetaan ilman sijaisia. Sitten ihmetellään, miksi opettajat väsyvät ja sairastavat ja lapset ovat levottomia.

Toiminnan arvioimiseksi kaivattiin hyviä mittareita. Jos koulutyön tehokkuus on sitä parempi, mitä suurempi luokkakoko on, jotain on varmasti pielessä.

Moni valtuutettu kaipasi myös virkamiesten kyselytunteja. Se helpottaisivat ja nopeuttaisivat päätöksentekoa. Nyt valtuutetut lähettävä kysymyksensä kirjallisina ja saavat niihin kirjallisen vastauksen. Toimittajilla on onneksi paljon helpompaa: me käytämme kännykkää tai käymme virkamiesten kanssa kahvilla. Kahvilla on kivaa.

0
Päätoimittajan on välillä päästävä sanomaan, mitä itse ajattelee, sen sijaan, että kertoo aina muista ja muiden ajatuksista. Nämä päätoimittajan omat mielenliikahdukset on kuitenkin syytä erottaa varsinaisista artikkeleista, jotta verkkolehden toimituksellinen taso säilyisi riittävän korkeana.

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 25 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0354 sekunnissa.