Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Ahneuden apostoleille

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Ahneuden apostoleille

aiheena Vuodatuksia
 • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
 • Lukukertoja: 2773
 • 3 kommenttia
 • Seuraa kirjoitusta
 • Tulosta
 • PDF

 

Joku viikko sitten pankinjohtaja Björn Wahlroosin haastattelu valtakunnan ykköslehdessä käynnisti keskustelun yrittäjyydestä, ahneudesta ja sen autuaallisuudesta. EVA:n johtaja Matti Apunen esitti eilen näkemyksiään miten ahneus ja yrittäjyys tuovat kaikille lisää hyvinvointia. Muutamia päiviä sitten yleisönosaston kirjoittaja kysyi, miksi pitäisi tienata 30 000 euroa kuussa kun palkka on nyt 20 000.

Yksinkertaistaen ahneuden puolesta puhujat julistavat, että jokainen ihminen voi paremmin kun bisnes saa pyöriä mahdollisimman vapaasti. Bisnes on tärkein osa inhimillistä toimintaa ja elämää, koska se tuo työpaikkoja. Työtä ei voi tehdä ilman työpaikkoja, vai voiko! Vähempiosaisten tulisi tyytyä osaansa ja taistella jotta he pääsisivät eroon kateudestaan hyvätuloisia kohtaan.

Työtätekevän, bisnesmiehen, poliitikon, rakentajan, kaupan kassan ja ylipäänsä jokaisen ihmisen tulisi joskus pysähtyä miettimään elämän tarkoitusta ja hyvää elämää yleensä. Tällaiseen pohdiskeluun voi hakea hyvää tukea esimerkiksi Osmo Soininvaaran ja entisen pankkimiehen Kari Narsin kirjoista. Molemmat pohtivat kysymystä kuinka paljon ihminen tarvitsee rahaa ja muuta kamaa saavuttaakseen hyvän elämän. Ei kovin paljoa, mutta vähän enemmän kuin naapuri.

Kristinuskomme kuten liki kaikki muut uskonnot sekä maailmanhistorian suuret filosofiset oppisuunnat sisältävät vahvaa elämänopetusta siitä, että ahneus - liiallisen tavoittelu - ei avaa hyvän elämän polkua ihmiselle. Usein ahneus nähdään sekä ihmiselle itselleen, että hänen ympäristölleen vaarallisena sairautena ja riidan sekä epäsovun synnyttäjänä. On hämmästyttävää kuinka maailmanhistorian eri vaiheissa eläneet suuret ajattelijat ovat päätyneet hyvin samanlaisiin johtopäätöksiin. Minä kävin kansakouluni 1950-luvulla ja mieleeni iskostettiin, että ahneus ja saituus ovat veljekset, joiden seuraa viisas ihminen karttaa. Isoäitini jaksoi usein muistuttaa, että antamisen ilo suurin ilo ihmiselle.

Ahneus ja saituus on hiljaa hiipivä ja etenevä sairaus. Se tulee huomaamatta, ja kun se lopulta ottaa vallan, siitä on mahdotonta päästä eroon. Se vie yöunet ja sekoittaa ajatukset vieden mielenrauhan. Taudin puhkeamisessa sukurasituksen merkitys on suuri. Mikä pahinta, potilaalla ei useinkaan ole halua parantua sairaudestaan ja hän nauttii siitä. Kun olen katsellut ympärilläni elämäänsä kypsyviä nuoria tuntuu siltä, että he ovat oivaltamassa omaa sukupolveani paremmin hyvän elämän salaisuuden. Ilman ahneutta ja materian himoa saavuttaa paremman elämän.

0

Kommentit

 • Vieras
  tiina karlsson torstai, 15 maaliskuu 2012

  voi kunpa opittaisiin erottamaan bisnesajattelussa yrittäjävetoiset yritykset ja palkkajohtajan vetämät suuret pörssiyritykset. ero on kuin yöllä ja päivällä, sekä ahneudessa, palkkioissa kuin riistämisessäkin. Verkkonummi kirjoitti eilen hienosti paikallisesta yrittäjävetoisesta yrityksestä Erikkilä Oy:stä. Sellaista lisää. Tyhjästä aloitetaan ja luodaan hyvinvointia monille. Myös se on bisnestä ja uskoisin Cameroninkin puhuneen parlamentissaan( Apusen juttu) siitä.

 • Vieras
  Pekka Poutanen perjantai, 16 maaliskuu 2012

  Tiina, olet ihan oikeassa, että yrittäjyyttä on monenlaista. Ylikansalliset suuryritykset eivät lisää ihmisten hyvinvointia ja paranna elämisen edellytyksiä. Niiden ainut päämäärä on saada maksimaalinen tuotto omistajien yhtiöön sijoittamalle pääomalle. Toimintaa ohjaa puhdas ahneus ja miten hyvin ahneudessa onnistutaan sitä muhkeammat ovat johdon palkinnot. Reaalitalouden maailmasta on siirrytty finanssitalouteen, mikä ei luo konkreettista vaurautta. Paikallinen yrittäjyys edustaa hyvinvointia luovaa yrittämistä, jonka varaa kestävä hyvinvointi nojaa. Ahkeruus antaa ihmiselle hyvän elämän, ei ahneus!

 • Vieras
  Viljo Savolainen tiistai, 20 maaliskuu 2012

  Miksi Suomen yritykset myydään maailmalle?
  Suomalaisen omistamaa yritystä pidetään verottajan näkökulmasta rikollisena ja työntekijän näkökulmasta riistäjänä. Kuinka yritys voi menestyä Suomessa näistä lähtökohdista? Yrittäjiksi tälläkin hetkellä erehtyvät eivät ymmärrä, että he putoavat perheineen kaikista yhteiskunnan suojaverkoista samalla hetkellä kuin perustavat yrityksen. Katastroofia voi vielä avustaa palkkaamalla huonon työntekijän, jota kohtaan yrittäjällä on vain velvollisuuksia. Työntekijällä on vain lain ja ammattiyhdistyksen suomia oikeuksia. Ulkomaisessa yrityksessä työntekijällä on se vaara, että yritys voi siirtää tuotannon pois Suomesta, jos työ ei maistu.

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0362 sekunnissa.