Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Äidit ja isit esiin!

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Äidit ja isit esiin!

aiheena Lapset
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2059
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Pienet lapset perheineen ovat merkittävimpiä kunnallisten palvelujen käyttäjiä. Lasten näkökulma ja lapsiperheiden tarpeet uhkaavat kuitenkin jäädä vaille ansaitsemaansa huomiota kunnallisessa päätöksenteossa osittain siksi, että pienten lasten vanhempia on kuntapäättäjissä niin vähän. Erityisesti nuoret äidit ovat aliedustettuina kunnallisissa luottamustehtävissä. Tämä on valitettavaa edustuksellisen demokratian näkökulmasta etenkin lapsivoittoisissa kunnissa kuten Kirkkonummella.

Viime syksyn kunnallisvaalien tilastoista selviää, että ehdokkaan keski-ikä oli noin 50 vuotta. Naisehdokkaiden osuus laski ensimmäistä kertaa aina 1950-luvulta kestäneen vaaleista toiseen jatkuneen yhtäjaksoisen osuuden nousun jälkeen. Myös nuoria alle 30-vuotiaita ehdokkaita oli aiempaa vähemmän. Taidan siis olla varsin harvinainen kunnanvaltuutettu 27-vuotiaana äitinä.

Toivon, että pienten lasten vanhemmat osallistuisivat palveluitaan koskevan päätöksentekoon vahvemmin. He ovat parhaita asiantuntijoita arvioimaan esimerkiksi, mitä päivähoidon kerhotoiminta tai neuvolan puhelinajan muuttaminen käytännössä tarkoittaa tai miten suurta kärsimystä lastensuojelun avohuollon tai perheneuvolan resurssivajeet voivat perheille aiheuttaa.

Syy pienten lasten äitien vähäiseen määrään kuntapäättäjissä on tietysti käytännöllinen. Vaikeaahan sitä on istua kokouksissa iltaisin kun pitäisi olla kotona keittämässä puuroa, pyykkäämässä ja lukemassa iltasatuja. Perheiden elämäntilanteista ja vanhemmuuden vastuun jakautumisesta riippuen pienten lasten vanhemmilla on hyvin erilaiset lähtökohdat voittaa nämä käytännön haasteet. Usein meillä on mahdollisuus irtaantua arjen askareista parina iltana kuukaudessa luottamustehtävien hoidon ajaksi.

Kohtaan arjessani luottamustehtävien, perhe- ja työelämän yhteensovittamisen haasteita. Joskus tärkeä tilaisuus on jätettävä väliin kun flunssainen lapsi tarvitsee juuri äidin syliä sillä hetkellä. Kokouksessa laukkua penkoessa sieltä ei välttämättä löydykään kalenteria ja kokousasiakirjoja vaan tutti ja muutama duplopalikka. Tilaisuuksissa istuessa mieli saattaa myös harhailla kotiin, jossa lapsi on juuri oppinut rakentamaan tornin tai laulamaan tuikituikitähtönen.

Luottamustehtävien hoito vaatii pienen lapsen vanhemmalta hieman tavallista enemmän arjen aikataulujen suunnittelua. Tuoreen kuntapoliitikon kokemuksella koen kuitenkin, että mukaan lähteminen on antanut minulle paljon enemmän kuin ottanut. Kunnalliseen päätöksentekoon osallistuminen on mielenkiintoista ja merkitsee pohjimmiltaan omien arvojen käytännön toteuttamista.

Ilokseni olen havainnut, että ainakin Kirkkonummen Vihreiden kokouksiin myös pienet kokousvieraat ovat tervetulleita. Lapsen temperamentista tietysti riippuu kuinka hyvin hän kokouksissa viihtyy. Puolitoistavuotias lapseni on tähän saakka sopeutunut hyvin kokoustamiseen silloin tällöin. Äidin sylissä istuen tai vieressä leikkien kokoukset ovat menneet mukavasti ja lapsestakin on varmaan ollut kiva nähdä uusia kasvoja.

Maamme valtuustosaleissa ei ole tavatonta nähdä turvakaukaloissa nukkuvia vauvoja tai imettäviä äitejä. Lapset ovat tärkeä osa yhteiskuntaa ja heidän tulee näkyä ja kuulua vahvasti myös poliittisessa päätöksenteossa. Lapsilla ei ole äänioikeutta eikä vaalikelpoisuutta joten perheen vanhemmat puhuvat lastensa puolesta vaikuttaessaan kotikuntansa päätöksentekoon, äänestämällä kuntavaaleissa tai lähtemällä itse mukaan kunnallisiin luottamustehtäviin.

Emmi Wehka-aho, Kirkkonummen Vihreät

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen ja sen henkilöstöjaoston varajäsen, rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen

0
Merkit: lapset politiikka

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras sunnuntai, 18 elokuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0361 sekunnissa.