Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Blogit Administrator Ei ole reilua heikentää palveluita - se syrjäyttää

Blogit

Tervetuloa pitämään blogia, jos olet kirkkonummelainen tai sinulla on jokin sidos Kirkkonummeen.
Jos haluat oman blogin, ota yhteyttä toimitukseen. Yhteystietoihin pääset linkistä sivun alalaidasta.

Ei ole reilua heikentää palveluita - se syrjäyttää

aiheena Uncategorized
  • Kirjasinkoko: Suuremmaksi Pienemmäksi
  • Lukukertoja: 2264
  • 0 kommentti
  • Seuraa kirjoitusta
  • Tulosta
  • PDF

Pitkään tietotekniikka-alalla kouluttajana ja muissa tehtävissä toimineena olen nähnyt millaisiin ongelmiin johtaa huonosti suunnitellut palveluiden muutokset.

Olen kampanjoinut seuraavan asian puolesta siellä missä olen suunvuoron saanut. Ei ole nimittäin reilua heikentää palveluita, ei ole reilua, että kuva1 nainentietokone

maailmaa rakennetaan pelkästään terveiden, nuorten, varakkaiden, työllisten, koulutettujen, vahvojen, näppärien, osaavien elämää varten.

Yhteiskunnan peruspalveluihin kuuluu viranomaisasioinnin lisäksi pankkipalvelut, terveydenhuolto, apteekit. Näiden palveluiden saatavuus on turvattava tasavertaisesti kaikille iästä, osaamistasosta, kunnosta tai teknisestä varustetasosta riippumatta. Palveluita ei saa heikentää; lopettaa, ulkoistaa kauas kotinurkilta tai siirtää nettiin. Ei ole kovinkaan reilua, jos heikentäminen johtaa siihen, että tietyn palvelun saa jatkossa vain netissä joko kokonaan tai edullisemmin. Tietokoneetonta, netitöntä ei saa rangaista lisämaksuilla esimerkiksi paperisista laskuista.

 

Julkaisen tähän kirjoitukseen liittyvän Ylen uutisen Kuluttajaliitolle satelee valituksia tietokoneettomilta kokonaisuudessaan tämän tekstin alapuolelle.

 

Monet muutkin kuin ikäihmiset, joiden on hankala asioida tietokoneella, jota usein ei edes kotona ole, kokevat syrjintää, kun palveluita heikennetään ja tilalle tarjotaan nettiä. Esimerkiksi silloin, kun pankkipalvelut viedään pois, tarjotaan tilalle nettitunnuksia tai kun tietokoneettomat joutuvat maksamaan paperilaskusta enemmän.

Mitä nettitunnuksilla tekee, jos ei ole edes tietokonetta? Mitä nettitunnuksilla tekee, jos vaikka onkin tietokone, mutta ei osaa sitä käyttää? Ei riitä, että sanotaan, että opettele, mene kursseille, onhan esimerkiksi pankkiasioinnissa kyse peruspalveluista.

On kurjaa kun palveluita lakkautetaan ja ihmiset jätetään heitteille netin varaan tai asiointipalvelu ”ulkoistetaan” kauas kotinurkilta.
Älkää nyt vaan ajatelko, että joo joo helppo nakki, kun se ei sitä kaikille ole silloinkaan edes, vaikka joku istuisi vieressä opettamassa. Vuosia kouluttajana olleena tiedän mistä puhun.

Eikä ikä ole aina este, moni pärjää tietokoneen kanssa oikein hyvin iäkkäänäkin. Me vain ikäännymme eri tahtia, toisille tulee kremppoja aikaisemmin tai enemmän kuin toisille, muisti alkaa pettää jne. Niin kauan kuin käyttöliittymät ovat tätä tasoa, ei pitäisi nettipalveluita tarjota ikääntyville tai muille joiden on vaikea asioida tietokoneella.

Kuinka monella pankilla puhelinpalveluntarjoajalla on helppokäyttöliittymä netissä? Ovat ihan liian usein aika sekavia sivuja näin ammattilaisenkin näkökulmasta. Ei ole kerta tai toinen kun on tehnyt mieli repiä hiukset päästä surkean käyttöliittymän takia. Tosiasiassa kuitenkin ei olisi iso asia katsoa asiaa myös niiden ihmisten näkökulmasta ja tehdä siedettäviä käyttöliittymiä eli helposti asioitavia nettisivuja, joista löytää nopeasti tarvitsemansa ilman suurennuslasia.

Entäpä sitten ne ihmiset, jotka syystä tai toisesta ovat menettänet luottotietonsa ja näin eivät edes saa nettitunnuksia, joilla nyt voidaan kirjautua pankkien lisäksi moneen muuhun palveluun esim. Kelan sivuille. Kuinka edes joku voi Suomessa ajatella, että Kelan sivuille voi kirjautua vain pankkitunnuksilla, joita kaikki eivät voi saada? Pitääkö heidän sen takia hankkia itselleen henkilökortti ja kuvallisen henkilökortin eli nykyään sirukortin lukija tietokoneelleen? Sirukorttia tarjotaan vaihtoehtona joissakin palveluissa sähköiseen kirjautumiseen. Ja jos kotona ei ole tietokonetta, pitääkö sitten kuljettaa sirukortin lukijaa aina mukana ja asentaa ohjelmisto jokaiseen koneeseen millä haluaa asioida?

Voi voi miten on tehty kansalaiselle elämä vaikeaksi, vaikka olisi yksinkertaista junailla kaikille omat asiointitunnukset pankin tapaan. Ai niin, sehän vaatii rahaa ja kuka maksaa kun palveluja heikennetään? Ei ainakaan valtio tai kunta, kyllä kärsijänä taas on tavallinen suomalainen,.

On hyvin nöyryyttävää joutua kärsimään taloudellisten seikkojen takia vielä kakkosluokan kansalaisuudesta ja saada näin lisärangaistus, kun jää ilman joka paikassa käytössä olevia pankkitunnuksia. Maksuhäiriöisten joukko lisääntyy aina laman aikana ja aina edes ole kyse omasta tahallisuudesta tai huolimattomuudesta. Kun perheessä on työttömyyttä, pätkätöitä tai sairastetaan paljon, siitä on leikki kaukana ja moni yrittää hoitaa raha-asiansa niin hyvin kuin vain voi, joskus tulee sitten seinä vastaan. Kun kaikki myytävä on myyty ja töitäkään ei ole tai sairasloma jatkuu.

Kannustan tietokoneettomia edelleen valittamaan, se on ainoa tie, joka voi johtaa muutokseen parempaan suuntaan.

Lue lisää sähköisestä tunnistautumisesta

 


 

Uutinen Ylen sivuilla
Kuluttajaliitolle satelee valituksia tietokoneettomilta

julkaistu to 8.12. klo 16:28, päivitetty pe 9.12. klo 05:37

Kuluttajaliiton mukaan valitukset pankkien ja VR:n palvelun heikentämisestä ovat räjähtäneet käsiin tänä syksynä. Ilman tietokoneita ja älypuhelimia elävät kokevat jäävänsä ilman palvelua, kun palvelut on siirretty verkkoon.

Uusia valituksia tulee viikoittain. Myös pankeista valitetaan, koska osa konttoreista ei anna enää käteistä. Kuluttajaliitto vaatiikin, että tietokoneettomille kuluttajille turvataan edelleen mahdollisuus saada palveluja kohtuullisella hinnalla ilman lisämaksuja.

Erityisesti ongelma koskettaa ikääntyneitä kuluttajia, sillä esimerkiksi internetyhteys on vain 52 prosentilla yli 65-vuotiaista. Myös moni nuori on ilman älypuhelinta, mikä estää esimerkiksi mobiililipun oston puhelimeen. Lisäksi osa kansalaisista halua muuten vain elää ilman tietotekniikkaa.

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija

Kirjoita kommentti

Vieras tiistai, 23 heinäkuu 2019

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0355 sekunnissa.